Demolice legendárního pivovaru: Budova známá z písně ustoupí bytům. Velká škoda, smutní lidé

Jarošovský pivovar jde k zemi.

Jarošovský pivovar jde k zemi, místní smutní

Bourání bývalého Jarošovského pivovaru je v plném proudu. Vaření piva tady mělo tradici 300 let. Areál ale od roku 1997 chátrá, a tak jeho poslední majitel rozhodl o totální demolici.

„Léta tam stál, stojí tam dál, pivovar u cesty, každý ho znal,“ zpívá se ve známé české písni o Jarošovském pivovaru. Jenže jeho areál chátrá, a tak se majitelé rozhodli pro demolici. Ta má být dokončena v polovině letošního roku. „Areál plánujeme pro moderní bydlení. Mělo by tady vzniknout asi 250 bytů,“ řekl vlastník areálu Jiří Kaňa pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sklárna v Květné znovu vyrábí. Tentokrát jsem se o práci bál nejvíc, přiznal veterán od pece

Demolici chodí sledovat i místní lidé. Jarošovský pivovar pro ně totiž vždy byl srdeční záležitostí. „Je to škoda, měl tu stát dál,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Je 300 let starý, prostě sem patří. Je mi to líto,“ dodala další z místních obyvatel.

„Součástí areálu bude i veřejný prostor, ve kterém bychom s architektem chtěli z Jarošovského pivovaru něco zachovat,“ slíbil Kaňa. Nejtěžší podle něj bude zbourat dva pivovarské komíny. „Plánujeme je zbourat ručně a potom dobourat strojem,“ upřesnil Kaňa.

Bourání areálu Jarošovského pivovaru nebránili ani památkáři. Objekt totiž nebyl pod jejich ochranou. Milovníci piva v Uherském Hradišti ale nemusí věšet hlavu. Pivo se tu vaří dál, i když na jiném místě. „Navazujeme na vaření piva v Jarošově a budeme pokračovat,“ ujistil ředitel pivovaru Martin Melichárek.

Nový prostor po Jarošovském pivovaru má navíc nabídnout šanci k obnovení historické cesty, která pivovarem kdysi procházela ještě v době, kdy v roce 1900 místní pivo získalo zlatou medaili na Světové výstavě v Paříži.

Tagy:
pivo Uherské Hradiště Zlínský kraj pivovar Jarošov Jarošovský pivovar