Vraha učitele z Paříže zabili policisté devíti střelami. Záběry unikly na internet

Francouzští policisté při zásahu

Zásah francouzských policistů proti islamistovi

Mladík čečenského původu v pátek uřízl hlavu francouzskému učiteli Samuelovi Patymu na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine. Na internetu se objevilo video z následného zásahu policie, při němž muži zákona útočníka zabili.

Na videu ze zásahu policistů proti mladému Čečencovi, který Patyho zavraždil a uřízl mu hlavu, je zřetelně slyšet, že policisté na muže řvali, aby si lehl na zem. To muž ozbrojený nožem a airsoftovou pistolí neučinil, naopak stále hrozilo, že někomu ublíží. Francouzští policisté jej nakonec zastřelili, padlo celkem devět výstřelů.

Policisté útok Čečence, který měl ve Francii status uprchlíka, zatím vyšetřují jako teroristický čin. Paty totiž ve škole, kde učil, měl dětem ukázat karikatury proroka Mohameda, které měly mladíka pohoršit do takové míry, že Patyho zabil.

V souvislosti s útokem navíc policisté zadrželi 11 lidí, mezi nimi je i rodič muslimské dívky, které učiteli vyhrožoval, či dívka, která je podle prokuratury členkou teroristické organizace Islámský stát. Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda měl útočník nějaké komplice.

Podle rozhlasové stanice Europe 1 nyní dojde na to, že Francie vyhostí až 231 cizinců, kteří jsou na vládním seznamu podezřelých extremistů. Za ty úřady považují lidi, „kteří se radikalizovali a pravděpodobně mají v plánu odcestovat do ciziny s cílem připojit se k nějaké teroristické skupině nebo se účastnit teroristických aktivit“. Z těchto podezřelých je podle zmíněných zdrojů v současnosti 180 lidí ve vězení a 51 by mělo být v příštích hodinách zatčeno.

Tagy: