Během chvíle měl prsty v mé vagině. Vyšetřování začalo pozdě, tvrdí zneužité gymnastky

Sexuální skandál v USA

Největší sexuální skandál v historii amerického sportu má nepříjemnou dohru pro FBI. Zpráva o vyšetřování případu sportovního lékaře Larryho Nassara, který zneužil více než stovku svých svěřenkyň, ukázala, že agenti věc podcenili, ba přímo zametali pod koberec. Oběti zneužívání teď žádají spravedlnost.

Larry Nassar byl 18 let lékařem amerického ženského národního gymnastického týmu. Dnes si odpykává nejméně čtyřicetiletý trest za zneužívání nezletilých. Za oběť mu padly desítky a spíše stovky mladých sportovkyň, včetně světových šampionek. „První věc, kterou mi Larry Nassar kdy řekl, bylo, abych se převlékla do šortek bez kalhotek, aby se mu se mnou lépe pracovalo. Během pár minut měl prsty v mé vagině,“ prozradila bývalá mistryně světa ve sportovní gymnastice McKayla Maroneyová.

Vše se provalilo v roce 2015. Některé oběti si však stěžují, že zneužívání nahlásily úřadům mnohem dříve. FBI ale zprvu neudělala nic. „Tím, že na mé oznámení okamžitě nezareagovali, umožnili člověku, který zneužíval děti, zůstat více než rok na svobodě,“ uvedla Maroneyová.

Naservírovali pedofilovi děti na stříbrném podnose

„120 lidí by se nestalo jeho oběťmi, kdyby jediný agent FBI pořádně napsal zprávu nebo zatelefonoval,“ pokračovala reprezentantka v rytmické gymnastice Jessica Howardová. „Bylo to, jako by naservírovali nevinné děti pedofilovi na stříbrném podnose,“ dodala olympijská vítězka ve sportovní gymnastice Aly Raismanová.

Pochybení potvrdila i generální inspekce a případ se teď ocitl před americkým kongresem. Mnozí věří, že nejde o chybu, ale konspiraci. Důkazů a svědectví je tolik, že řediteli FBI nezbývá než si sypat popel na hlavu a slibovat nápravu. FBI ovšem ve skandálu neuvízla sama. Na lavici obžalovaných zřejmě stanou i mocné sportovní organizace, které o zneužívání věděly a obětem platily za mlčenlivost.

Tagy: