Amerikanista Hornát: Trump má po atentátu do Bílého domu blíž. Střelba zmobilizuje jeho voliče

Na Trumpově mítinku po exprezidentovi střílel atentátník.

Donald Trump je po střelbě blíže k tomu stát se znovu prezidentem, míní expert

Americký exprezident Donald Trump vysílá po pokusu o atentát veřejnosti signál, že se nenechá odstrašit, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS amerikanista z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy Jan Hornát. Vyplývá to podle něj z toho, že vyzývatel současné hlavy státu USA neupravil svůj program a podle plánu dorazil na sjezd Republikánské strany. Událost podle něj zmobilizuje jeho voliče. Je prý však otázkou, zda jich bude dost v rozhodujících státech. I tak je ale podle něj Trump Bílému domu blíže.

„Minimální změny v programu, který měl po mítinku v Pensylvánii naplánovaný, mají vyslat signál, že se Donald Trump jen tak odstrašit nenechá,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Hornát. Upozornil na to, že zatím jedinou potvrzenou změnou má být Trumpův projev na sjezdu Republikánské strany.

ČTĚTE TAKÉ: Trump dorazil na sjezd republikánů. Po pokusu o atentát upravil projev, chce v něm spojit svět

Pokus o atentát podle amerikanisty zcela jistě zmobilizuje Trumpovy podporovatele. Pro výsledek listopadových voleb budou ale, jak říká, klíčové desítky tisíc nerozhodnutých voličů napříč asi pěti státy. Je však otázka, zda se tito lidé na základě sobotní střelby přikloní k Trumpovi.

„Tato událost povede jen k desetinám či velmi nízkým jednotkám procent změny v preferencích ve prospěch Donalda Trumpa. Na druhou stranu ve velmi polarizovaných a těsných volbách mohou i tyto desetiny procent hrát velkou roli,“ uvedl Hornát v pořadu Nový den.

Je to podle něj tím, že americká společnost je na násilí směrem k politikům zvyklá. V minulosti na následky atentátu zemřeli čtyři američtí prezidenti, další čtyři pokus o zabití přežili. Trump ale v očích amerikanisty zůstává i nadále favoritem listopadových voleb. „Posunulo to Trumpa blíže k tomu, aby se znovu stal prezidentem,“ řekl Hornát.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrajme férově, rozpory řešme volbami, nikoli střelbou, řekl Biden v projevu z Oválné pracovny

Tagy: