Lékaři odpracují až 18 měsíců za rok, hájil renty Kubek. Druhou cestu označil za likvidační

Milan Kubek v Partii na CNN Prima NEWS

Doživotní renta pro lékaře

Lékaři v nemocnicích odpracují obrovské množství přesčasové práce, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj někteří za 12 měsíců odslouží až 18 měsíců, čímž si ničí zdraví a požadavek na doživotní rentu je tak legitimní a nejde o nějakou „nenažranost“. Zároveň upozornil, že takoví lékaři dosáhnou mnohem dříve nároku na starobní důchod a zdravotnictví by se mohlo v případě předčasných odchodů do něj zhroutit.

V době, kdy se dohoda s lékaři blíží k podpisu, přišel další požadavek. Odbory chtějí výsluhy za práci v nemocnicích. Prezident České lékařské komory Milan Kubek zároveň vylučuje, že by – lidově – s jídlem rostla chuť. „Je to náš dlouhodobý požadavek. Lékaři v nemocnicích ne zcela dobrovolně odpracují obrovské množství přesčasové práce, ničí si zdraví v zájmu pacientů. Je zcela legitimní požadavek, aby se to, že někdo za rok odpracuje místo 12 měsíců třeba 15 nebo až 18, nějak zohlednilo,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Doživotní renta pro lékaře? To není normální, vláda ukazuje slabost, nechápou exministři

Podle něj lékaři s takovým počtem odsloužených hodin dosáhnou svého nároku na starobní důchod mnohem dřív na základě toho, co odpracovali. „My víme, že by cesta předčasných důchodů byla pro zdravotnictví likvidační, protože máme katastrofální nedostatek lékařů a jejich průměrný věk je velmi vysoký. Kdyby všichni, kteří mají nárok na starobní penze, najednou odešli, tak by se zhroutil systém,“ podotkl Kubek.

Požadavek na doživotní renty se podle něj v nemocnicích netýká jiných zaměstnanců než lékařů. „Nikdo jiný neslouží takové obrovské množství přesčasů jako oni. Pokud chceme práci ve zdravotnictví učinit více atraktivní a přitáhnout mladé lékaře, tak oni musí vědět, že si jich společnost váží,“ popsal Kubek.

Kdo se ozve dál, že chce peníze?

Premiér Petr Fiala (ODS) nepovažuje požadavek ze strany zástupců České lékařské komory (ČLK) za přiměřený ani adekvátní. „Když jsem se účastnil jednání s lékaři, tak jsem se s takovým požadavkem nesetkal. Myslím, že to není ani možné. Platí argument, který tady zazněl. Mohla by se ozvat celá řada dalších profesí,“ řekl v pořadu Co na to premiér? na CNN Prima NEWS.

Případná jednání o výsluhách pro zdravotníky podobným těm, které náleží vojákům či policistům, jsou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) na ministerstvu práce a sociálních věcí, nikoli na jeho úřadu. Novinářům to ve středu řekl před výjezdním zasedáním kabinetu v Bučovicích na Vyškovsku.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje návrh za nelogický; výsluhy se podle něj vztahují na profese, jejichž zaměstnávání se neřídí zákoníkem práce. Podle prezidenta Petra Pavla by měla být možnost výsluh pro lékaře součástí větší systémové diskuse. Bez vazeb na další opatření by přiznání výsluh lékařům mohlo podle něj rozkolísat celý systém. „Mnoho dalších profesí by se mohlo oprávněně cítit poškozeno, že se na ně s takovým opatřením nepamatuje,“ uvedl.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví lékař Česká lékařská komora Milan Kubek zdravotnický pracovník starobní důchod okres Vyškov