Doživotní renta pro lékaře? To není normální, vláda ukazuje slabost, nechápou exministři

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), premiér Petr Fiala (ODS) a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová (TOP 09)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se dohodl s ČLK i odbory

S dlouhodobým požadavkem odborů a zástupců lékařů na zavedení doživotních výsluh měl souhlasit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), informoval ve středu ráno web Lidovky.cz. Jeho předchůdci Svatopluk Němeček (SOCDEM) a Leoš Heger (TOP 09) podobný krok hodnotí velmi negativně. Podle Němečka ukázala vláda Petra Fialy (ODS) při jednáních s lékaři slabost a nyní bude pod velkým tlakem požadavků odborů. Válek k tomu ovšem odpoledne řekl, že případná jednání o výsluhách pro zdravotníky jsou na ministerstvu práce a sociálních věcí, nikoli na jeho úřadu. Ani toto ministerstvo ovšem nepovažuje návrh za opodstatněný.

Podle webu Lidovky.cz se České lékařské komoře (ČLK) vedle navýšení platů podařilo získat i příslib zavedení doživotních výsluh pro lékaře, podobných těm, které náleží vojákům či policistům. Podmínkou by mělo být dostatečné množství odpracovaných hodin při nemocničních směnách. Podle ČLK lékaři odpracují velké množství přesčasových hodin, které jim teoreticky zaručí dřívější odchod do důchodu.

ČTĚTE TAKÉ: Čínská armáda na obzoru. CNN na místě, kde může rybářská loď způsobit další válku

Válek novinářům řekl, že výsluhy nejsou v jeho gesci, obecně podotkl, že na něm spočívá morální podpora žadatelů. Ani ministr práce a sociálních věcí se ale na návrh nedívá s pochopením. „Nedává logiku, jsou to zaměstnanci pod zákoníkem práce a tam je nemá žádná z profesí. Tento benefit je specifický pro některé profese v rámci bezpečnostních sborů, kde to má jisté souvislosti s nároky a omezeními pro tyto pracovníky bezpečnostních složek,“ uvedl ministr.

Bývalí ministři zdravotnictví považují požadavek ČLK i odborů za přešlap. „Nepřijde mi to normální. Už nyní mi výsluhy přijdou dost extenzivní. Při představě, že by je dostal jeden sektor, který navíc z velké části není státní, to už můžeme dát výsluhy všem,“ řekl pro CNN Prima NEWS Svatopluk Němeček, který působil na ministerstvu zdravotnictví během Sobotkovy vlády.

Sociálnědemokratický politik také uvedl, že kabinet Petra Fialy (ODS) ukázal během jednání s lékaři slabost. „Navíc udělal kroky mimo systém. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž bude dotovat platy zdravotníků ve všech nemocnicích. Porušili přitom pravidla a úkoly insitucí. Odboráři proto budou tlačit, co to půjde,“ zdůraznil Němeček.

Podle něj by to navíc poškodilo veřejné finance, které chce současná vláda ozdravit. „Zruinovalo by to důchodový systém a státní rozpočet,“ dodal.

Heger: Premiérova dohoda je podraz na sestrách

Nad požadavkem komory se podivuje i někdejší ministr zdravotnictví v Nečasově kabinetu Leoš Heger. Upozorňuje, že zdravotnictví v České republice není jen státní a zrovna výsluhy jsou nástrojem, které se dají implementovat do čistě státního zřízení. „V minulosti jsem o tom slyšel. Bylo to ale ve Spojených státech u veteránského systému. Do toho stát mluvit může a perfektně funguje,“ řekl Heger.

K české variantě je ale velmi skeptický. „Nápad pana prezidenta komory Milana Kubka považuji za hloupost. Kdyby se jednalo jen o záchranáře, řekl bych fajn. Jsou jednou nohou v integrovaném systému, tak o tom lze jednat. Jinak ale ne,“ upřesnil Heger.

I on se zarazil nad ústupky Fialovy vlády během jednání s lékaři. „To, co si vydupali na panu premiérovi, je poměrně dost velký podraz na sestrách. Jestli zdravotnictví krvácí personálně, je to také na lékařích. Ale na sestrách je to ještě o to kritičtější,“ dodal exministr.

Tagy: