Lékaři uklidňují vystresované ženy. Těhotné s covidem se obávají, co bude po porodu

Novorozenec

I přesto, že se situace s koronavirem v nemocnicích pomalu zlepšuje, u těhotných žen stále přetrvávají obavy z toho, co všechno budou muset podstoupit a jestli se miminko nemůže nakazit. Lékaři a porodní asistentky musí vystresované ženy uklidňovat víc než kdykoli jindy. Právě psychika je totiž podle nich u porodu podstatná.

Michaela Emerová měla v těhotenství komplikace a chlapeček přišel na svět o pět týdnů dříve. Bála se do poslední chvíle. „Dopředu jsem si samozřejmě hledala, jak probíhají porody, zda musí být maminka v případě pozitivního testu oddělená, nebo ne,“ uvedla Emerová.

„Matky se bojí o sebe a o zdraví svého miminka a důležité pro nás je, abychom je dokázali trochu uklidnit, vysvětlit jim, jak bude vypadat plán péče,“ sdělila primářka Dětského oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod Magdalena Chvílová Weberová.

Porodním asistentkám nevidí do tváře

Covid pozitivní pacientky rodí ve speciálním boxu, což není nic jiného než samostatný pokoj. Jiné je jen to, že porodním asistentkám kvůli oblekům a štítům nevidí do tváře.

„Chodí mi spoustu e-mailů, že se ženy bojí, jestli i po prodělání covidu budou moct být spolu se svým dítětem,“ uvedl primář Gynekologicko-porodnického oddělení v Havlíčkově Brodě Pavel Antonín s tím, že nastávající maminky se nemusí bát.

„Pokud se miminko narodí covid pozitivní mamince a dobře se adaptuje, přikládá se k prsu, to ošetření je absolutně standardní,“ dodala Chvílová Weberová. Co pak podle lékařů zaručeně pomáhá, je, že matka vezme dítě do náruče. Spolu s tím totiž zmizí i její obavy.

Tagy: