Léky na covid už objednáváme. První dávky by měly dorazit za tři týdny, slibuje Vojtěch

360° 23.11.2021

Léky na covid, které by mohly pomoci lidem s těžkým průběhem, jsou už v jednání. V pořadu 360° to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Antivirotika společnosti Merck by podle něj měla být k dostání v polovině prosince. Šéf resortu také ve vysílání CNN Prima NEWS představil novou vakcínu, která funguje na odlišné bázi, než ty stávající.

„Se společností Merck už jednáme o objednávkách, které by měly dojít v polovině prosince, a to po registraci Evropské lékové agentury (EMA). Po první studii je ještě účinnější molnupiravir, o něm teprve jednáme,“ sdělil Vojtěch s tím, že v polovině prosince by mělo být v Česku k dispozici asi pět tisíc dávek.

Tento podle něj „revoluční orální lék“ by měl pomoci v ambulantním sektoru, pro pacienty by byl komfortnější. Podle EMA jej lze začít podávat dospělým lidem, kteří po nákaze koronavirem zvládají sami dýchat.

Německo rovněž Česku darovalo deset tisíc dávek protilátkových léků Regn-Cov-2 od firem Regeneron a Roche, které podle Vojtěcha dorazily v neděli. Další objednávky by mohly přijít v průběhu prosince. Ve stejné době se počítá i s dodávkou léků od firmy MSD, kterých ministerstvo objednalo pět tisíc dávek. Ty jsou ve formě tablety.

„Velmi intenzivně jednáme se všemi výrobci. Máme objednány další dodávky monoklonálních protilátek. Jak Regn-Cov-2 od firmy Roche, což jsou ty, které nám dodalo Německo, a jsme za to velmi vděční. Máme od nich objednáno dalších 25 tisíc dávek,“ řekl ministr po jednání vlády.

Lék firmy MSD je první protilátka, která se podává jako tableta, předchozí jsou infuze, které se musí podávat v nemocnici. Na obzoru by měly být také léky od firmy Pfizer, které mají těsně před schválením na evropské úrovni.

Nová proteinová vakcína

Kromě nového léčiva by mohla být k dostání i nová vakcína. „Ještě dříve než od Valnevy (společnost, která vakcínu proti covidu vyrábí, pozn. red.) bude k dostání vakcína Novavax, kterou máme objednanou. Je to proteinová vakcína, tudíž nic nového, a měla by být v řádu týdnů schválená,“ přislíbil v pořadu 360° Vojtěch.

Do Česka by měla dojít v lednu, a to konkrétně 370 tisíc dávek. Podle Vojtěcha to může být „pobídka“ pro ty, kteří se nechtějí očkovat aktuální vakcínou. Ve vysílání CNN Prima NEWS proto znovu vyzval k vakcinaci.

„Prosím všechny, aby se očkovali. Je skutečně za pět minut dvanáct a může se stát, že nemocnice budou přeplněny a dopadne to na všechny – problém je, že lůžka nebudou moci využít další, to by si každý měl uvědomit,“ apeloval s tím, že neočkovaní, kteří neprodělali nemoc, se zřejmě nakazí.

Reagoval tím na slova německého ministra zdravotnictví. „Po této zimě bude takřka každý očkovaný, uzdravený, nebo mrtvý. To je u koronavirové mutace delta velmi pravděpodobné,“ řekl Jens Spahn.

Tagy: