Léky na hubnutí pomohu předcházet nemocem, tvrdí expert. Pro postavu do plavek ale nebudou

Diabetolog z Institutu klinické a experimentální medicíny Martin Haluzík

K VĚCI 21.12.2023

V budoucnu pomohou medikamenty lidem s obezitou nejen shodit váhu, ale také předcházet infarktu či cévní mozkové příhodě, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS diabetolog z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martin Haluzík. Léky by podle něj neměly primárně sloužit těm, kteří „chtějí zhubnout tři kila či být dobře vyrýsovaní do plavek“. Expert popsal, za jakých podmínek je platí zdravotní pojišťovna.

„Léky na hubnutí, které podáváme, jsou primárně určeny lidem s výraznou obezitou, která jim ztěžuje život nejrůznějšími zdravotními problémy,“ zdůraznil. Jsou to především pacienti s cukrovkou. „Pokud výrazně sníží hmotnost, může nastat i takzvaná remisa, tedy dočasné vymizení této nemoci,“ přiblížil Haluzík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proti cholesterolu i na zlepšení imunity. Houby nejen zasytí, ale i pomáhají organismu

V případě léků se podle něj rovněž potvrdilo, že mohou v kombinaci s pokroky v léčbě výrazně předcházet i závažným nemocem. „Snižuje například kardiovaskulární komplikace nebo riziko infarktu. Myslím si, že se brzy dočkáme, že v případě lidí s obezitou a s prodělanou srdeční či mozkovou příhodou poslouží nejen k redukci váhy, ale i k předcházení dalšího infarktu či mrtvice,“ věří expert.

Současně připomněl, že medikamenty na hubnutí se mají využít především ke zlepšení zdravotního stavu, nikoliv kosmetických úprav postavy. „Nejsou určeny pro někoho, kdo by rád shodil tři kila, aby byl dobře vyrýsovaný do plavek,“ vypíchl v pořadu K věci.

Léky na hubnutí nejsou rozhodně levnou záležitost. „Aktuálně za ně lidé platí okolo dvou až tří tisíc korun. Ty nové navíc budou o něco dražší,“ vysvětlil.

Zdravotní pojišťovny je proplácejí jen skupině pacientů, „kteří mají diagnostikován vyšší stupeň obezity a současně špatně kombinovanou cukrovku“. Úhrada ze strany institutu je možná pouze při léčbě zmíněného onemocnění, nikoliv jen v případě obezity. „Dvojice medikamentů, které snižují hmotnost nejvíce, však u nás ještě nejsou k dispozici. Jedná se o Wegovy semaglutide a Tirzepatid,“ doplnil Haluzík.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Covid v Česku sílí, pacientů přibývá. Válek prozradil, jak se staví k možným omezením

Tagy:
cukrovka léky mrtvice hubnutí infarkt pořady CNN Prima NEWS K věci zdravotní komplikace Martin Haluzík Institut klinické a experimentální medicíny