Do boje proti covidu vstupuje nová zbraň, vyráběla se i v ČR. Ochrání před explozí nákazy?

Očkování proti covidu, ilustrační snímek

Do Česka dorazila nová vakcína proti covidu, přizpůsobená k boji s nejnovějšími variantami koronaviru. Očkovací látka Nuvaxovid XBB 1.5 od společnosti Novavax bude dostupná pro všechny zájemce v průběhu tohoto týdne, proti již dostupné vakcíně od Pfizeru vsadila na „tradiční recepturu“. Experti varují, že po vánočních svátcích počty nakažených covidem budou explodovat. Už nyní se denně nakazí zhruba dva tisíce lidí, skutečná čísla budou nejspíše násobně větší.

„Aktuálně jsou u nás dostupné pro očkování proti onemocnění COVID-19 již dva typy látky, a to mRNA vakcína Comirnaty Omicron XBB 1.5 a nově i proteinová vakcína Nuvaxovid XBB 1.5. Zájemci mají možnost výběru. Chtěl bych tímto apelovat, aby se lidé nechali očkovat, zejména ohrožené skupiny pacientů,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jehlu proti covidu netřeba. Pracuje se na vdechovací vakcíně, v čem je lepší než „tečka“?

Obě vakcíny mají víceméně stejnou účinnost a chrání očkované především před těžkým průběhem nemoci a do jisté míry i před opětovnou nákazou koronavirem. Hlavní rozdíl mezi látkami je především ve struktuře.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nákaza covidem trápí především malé děti

Zatímco mRNA vakcíny (zmiňovaná Comirnaty od Pfizeru) spoléhají na relativně novou a moderní metodu, díky které se obejdou bez „živého viru“ pro vyvolání imunitní reakce, jejich proteinové protějšky jdou tradičnější cestou. To je i případ aktualizovaného Nuvaxovidu, který obsahuje část bílkoviny z povrchu koronaviru. Ten vyprovokuje tělo k imunitní reakci.

Již před rokem se o produktu od Novavaxu mluvilo jako o „vakcíně pro odpírače“. Nevěřili totiž mRNA látce od společnosti Pfizer, která se stala předmětem řady konspiračních teorií a dezinformací – například že mění DNA lidí nebo vpravuje do těla mikročipy.

Proteinová vakcína je v tomto směru o něco tradičnější postup, který se využívá desítky let. Část látky Nuvaxovidu se navíc vyráběla v českých laboratořích. „V očích těchto lidí je vakcína nižším rizikem než konkurenční Pfizer, byť ten strach není příliš opodstatněný,“ řekl již dříve epidemiolog Roman Prymula.

Očkovací látka Nuvaxovid XBB.1.5 je určena pro osoby ve věku 12 let a starší. Podává se jako jedna dávka bez ohledu na předchozí vakcinační status. V praxi by nemělo vadit, zda se pacienti nechali například očkovat látkou od jiného výrobce, pokud dodrží dostatečný časový rozestup několika měsíců.

Vakcína by měla být dostupná od tohoto týdne, postupně se má objevovat v nabídce zdravotnických zařízení a praktických lékařů, což si mohou zájemci vyhledat na covid portálu jako doposud. Zájem o očkování ovšem není příliš velký – během podzimní sezóny si „dalo tečku“ necelých 350 tisíc lidí.

Hrozí povánoční nárůst nakažených

Počet nakažených přitom strmě roste. Každý den hlásí zdravotníci přes dva tisíce nakažených, skutečná čísla ale budou nejspíše násobně větší. Důvodem je skutečnost, že už se tolik netestuje, většina lidí možný covid raději přetrpí a léčí ho běžnými postupy. V takových případech je nejlepší dát vědět svému praktickému lékaři, který rozhodne o další léčbě.

Očekává se, že po vánočních svátcích půjdou počty nakažených výrazně nahoru, vrchol se pak má dostavit v první polovině ledna. Adekvátních léků by ale podle ministerstva zdravotnictví mělo být dostatek.

„Situace s dostupností antibiotik je stabilní. Dodávky včetně penicilinových sirupů jsou k nám průběžně zaváženy, další očekáváme ještě před Vánoci. K dispozici je i antivirotická léčba covidu pro občany nejvíce ohrožené těžkým průběhem onemocnění. I nadále je ale očkování nejefektivnější ochranou proti těžkému průběhu nemoci,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Zapomínat bychom neměli ani na další základní preventivní opatření, jako je dodržování dostatečných rozestupů od ostatních, časté mytí rukou, případně nošení roušky.

Současnou situaci k narůstajícím nákazám covidem zhodnotil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Poslechněte si níže jeho slova pro štáb CNN Prima NEWS.

Tagy: