V Česku chybí další lék. Výpadky dodávek pokračují, nic se nezlepšilo, stěžují si experti

Některé léky jsou v Česku jen těžko k sehnání.

V Česku chybí léky

V Česku chybí další lék. Pacienti neseženou kapky Algifen Neo, které se používají při kolikách žlučníku, žaludku nebo menstruačních bolestech. Není to jediný medikament, který na pultech schází. Dlouhodobě si lidé nemohou obstarat Endiaron, léky na štítnou žlázu, závratě nebo na Parkinsonovu chorobu.

Algifen Neo je sice na předpis, ale ani žádanka pacientům nezaručí, že ho dostanou. V lékárnách chybí. „Jedná se o nedostupnost, která může trvat několik týdnů, zhruba měsíc a několik dní,“ uvedl náměstek ministerstva zdravotnictví Jakub Dvořáček.

K TÉMATU: Marně hledáte lékaře? Pojišťovna musí zajistit péči pro své klienty, radí Philipp

Podle pověřeného ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Jakuba Velíka je chyba na straně výrobce. „Došlo k posunutí očekávaného termínu obnovení,“ objasnil.

Odborníci radí lékařům, aby do naskladnění Algifenu předepisovali alternativy. „Máme k dispozici léčivé přípravky s metamizolem, který je jednou ze dvou složek tohoto léku. Jsou k dispozici jak v tabletách, tak v roztoku či kapkách,“ vysvětlil Martin Votava, vedoucí Pracovní skupiny pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Podle resortu zdravotnictví a České lékárnické komory se situace s léky výrazně zlepšila. S tím však nesouhlasí Grémium majitelů lékáren. „Chybí léky, které by měly být běžně na pultech. Jedná se o léky na štítnou žlázu, závratě, Parkinsonovu nemoc,“ vyjmenoval předseda sdružení Marek Hampel.

„V případě léků na recept se nic nezměnilo. Proč chybí léky na alergii?“ vyčetl směrem k úředníkům. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je však problém mnohem širší. „Některé léky společnosti nevyrobily nebo je problém už na výrobních linkách. Jedná se o celoevropský problém, o němž chci příští týden hovořit v Bruselu,“ poznamenal pro CNN Prima NEWS.

Podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse se budou pacienti setkávat s výpadky i v budoucnosti. Česko čelí nejen výpadkům léků ve formě tablet nebo kapek, ale i vakcín, nejnověji proti černému kašli.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Po covidu řada Čechů očkování zcela neguje, upozornili epidemiologové. Vázne i jeho vymáhání

Tagy: