Letadlem z Česka na dovolenou? Za pár stovek, ale s covidovým strašákem

Letecká doprava začíná pomalu houstnout a Česko není výjimkou. Češi shánějí letenky zejména do typicky dovolenkových destinací, jako jsou Řecko nebo Chorvatsko. Mnozí si navíc pochvalují přívětivé nabídky. Stále ale hrozí komplikace spojené s koronavirovou pandemií.

„Hledala jsem let do Bruselu a narazila jsem na cenově atraktivní nabídky,“ popisuje cestovatelka Veronika Hendrychová. Ta nejlevnější vyšla na 400 korun za cestu tam i zpět. Komplikace ale cestovatelům nadále hrozí. „Některé společnosti umožňují zdarma přesun letu na jiné datum kvůli covidu,“ doplňuje vlastní zkušenost. Kromě změny letu nabízí řada aerolinek výhodně i úplné storno zájezdu.

„Letecké společnosti postupně přidávají spojení do dalších destinací. Poptávka Čechů po cestování se zvyšuje, pomáhá tomu možnost očkování dalších věkových kategorií ale i upravené podmínky pro cestování a plánované zavedení COVID pasů,“ vysvětluje postupný návrat k normálu mluvčí pražského Letiště Václava Havla Klára Divíšková.

Z pražského letiště se aktuálně dostanete až do 90 míst s třemi desítkami 30 aerolinek. „Jsou to destinace dovolenkového charakteru, jako je Řecko, Chorvatsko, Malta, Egypt, ale také místa, kde můžete trávit prodloužený víkend, jako je Amsterdam nebo Paříž,“ doplňuje Divíšková. Cestující si přehled aktuálně dostupných destinací z Prahy mohou najít na webu Letiště Praha

Situace se může kdykoli změnit

Podobnou zkušenost z cestování v poslední době má i studentka Justýna Pískačová. „Za čtyři lety do Porta s přestupem v Londýně jsme zaplatili něco málo přes tři tisíce, to je skvělá cena. Horší je ale to riziko, které musí člověk podstoupit,“ doplňuje s tím, že kvůli nařízení portugalské vlády, která zakázala cestování do Lisabonu během několika příštích víkendů, musela let zrušit. Portugalské nařízení přišlo jen dva dny před samotným zákazem.

Co se týká dálkových letů, ty jsou nadále omezené. Spojení funguje z Česka například do Dubaje ve Spojených arabských emirátech nebo hlavního města Kataru Dauhá. „Na obnovení dalších dálkových linek je potřeba počkat,“ upřesňuje mluvčí letiště.

Při hledání letenek se tak kvůli pandemii musejí cestovatelé obrnit trpělivostí. „V době covidové jsem absolvoval už asi osm letů a neměl jsem větší problémy. Některé společnosti ze strachu z mutací ruší nebo mění lety, vždy mi ale dokázaly buď vrátit peníze, nebo je vrátit v podobě kreditů,“ říká další cestovní nadšenec Pavel Řehák, který si letenky vybírá hlavně podle ceny. Cestuje tak především s low-cost aerolinkami.

Na webu pražského letiště jsou zveřejňována důležitá pravidla pro cestování, ochranná opatření ale i cestovatelské průvodce jednotlivých zemí. Redakce CNN Prima NEWS také připravila přehled opatření v jednotlivých zemích, jako je Chorvatsko, Itálie nebo Slovensko.

Tagy: