Novotný o „kauze kokain“: Ve stínu jiných akcí brněnské ODS je tohle okurková aférka

Pavel Novotný

Vaňková a fotomontáž

Celá kauza kolem fotografie brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) s bílým práškem připomínajícím kokain je pouze okurkovou aférkou. Uvedl to řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS). Politička podle něj veškerý rozruch bez problémů ustojí. Primátorky se zastal také poslanec hnutí ANO Patrik Nacher, podle kterého jde pouze o její osobní vizitku. Naopak lidovecký senátor Jiří Čunek považuje obvinění za závažná.

„Brno bylo vždy lehce alternativní – MS ODS Praha Řeporyje sdílí stanovisko Marka Bendy,“ uvedl Novotný v reakci na Bendovo vyjádření, který pro web Seznam zprávy uvedl, že jde o osobní věc političky.

„S pistolí u hlavy bych vám možná řekl, že tahle okurková aférka je to poslední, co bych ve stínu jiných akcí vedení brněnské ODS vytýkal. Já si byl jednou jistý, že to Markéta neustojí, nebudu říkat, kdy. Prostě jednou jsem o tom byl přesvědčen. Tohle na rezignaci není a nebude a díky Bohu. Letní aférka a alternativní Brno, plná podpora názoru vedení strany i regionu,“ napsal starosta Řeporyjí na Twitter.

ČTĚTE TAKÉ: V politice jede kokain ve velkém, tvrdí Hollan. U nás se koksem pouze topí, oponuje Pecková

Naopak silně proti drogám se vymezil lidovecký senátor Jiří Čunek. „Je to věc ODS a brněnské koalice. Jsem hodně protidrogově zaměřený. Rád bych se proti tomu vymezil, pokud to tak skutečně bylo. Jestli se dokáže, že paní primátorka na takové večírky chodí, viděl bych to jako velmi závažné. Jestli jsou tou takzvanou alternativou večírky s drogami, tak pro mě ne. Droga ovlivňuje chování člověka a politik by se takovým věcem neměl vystavovat. Drogy stimulují člověka a jsou návykové,“ uvedl Čunek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Překvapivě zdrženliví jsou naopak představitelé hnutí ANO. „Teď možná leckoho překvapím, ale pokud jde o primátorku Vaňkovou, nedělal bych unáhlené závěry. Upřímně, jakkoliv jsem sám abstinent a drogy neužívám (jen doutníky), nebudu soudit ani hodnotit, co dělají ostatní politici, pokud to nesouvisí s činností v rámci jejich funkce. Je to koneckonců jejich odpovědnost a jejich vizitka. Dovedu si sice představit, že kdyby to byl někdo z ANO, tak by se spustil hon na čarodějnice, i přesto nebudu dělat totéž,“ napsal poslanec Patrik Nacher na Twitter.

Také exministryně financí Alena Schillerová (ANO) je ke kauze zdrženlivá. „Měla by původ fotografií jednoznačně vysvětlit. Je to zejména problém ODS a ta si to musí vyřešit. Ať si to řeší uvnitř. My jsme v Brně v koalici. Náš zastupitelský klub se nad tím příští týden sejde a mají moji důvěru,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Jsem konzervativní člověk a nemám žádnou zkušenost s drogami, je to škodlivé pro zdraví, ale nechci nikoho kádrovat. Hrubě se mi nelíbí jakákoliv propagace drog,“ dodala.

Vyjasnit celou situaci si přeje také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Je potřeba, aby paní primátorka věci ozřejmila, aby to nevyvolávalo další sérii otázek,“ uvedl Hladík. Podle něj je nutné objasnit původ fotografie. Zda by měla zůstat Vaňková na pozici primátorky, je podle něj věcí brněnské ODS. Dodal, že za čtyři roky spolupráce s touto političkou neměl žádnou indicii, že by se něco podobného dělo.

Tagy: