Letní svátek videoher přinesl nabitou prezentaci Microsoftu. A kde je nová Mafia?

Poslední čtyři roky je červen spojen se Summer Game Festivalem, kde videoherní giganti odhalují své nové tituly. Internetová přehlídka připravovaných videoher se poprvé objevila během covidové pandemie a rychle nahradila tradiční a kultovní veletrh E3. Na akci poté navazují i prezentace Xboxu a Ubisoftu. Mezi ukázkami zaujalo české RPG Kingdom Come: Deliverance II a především spousta novinek od Microsoftu. Hodně se také očekávalo od 2K Games a nové Mafie. Na tu si ale hráči musí ještě počkat.

Bývá to pět dnů našlapaných ukázkami očekávaných i zcela nových videoher, které se objeví během prezentací Summer Game Fest, Xbox Games Showcase a Ubisoft Forward. K tomu se přidávají i ukázky titulů od menších vývojářů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: REPORTÁŽ: Pilsner? Zlatopramen? Vyzkoušeli jsme umělou inteligenci, jak dobře zná česká piva

Pražské studio Warhorse už v předstihu lákalo, že na Summer Game Festu ukáže nový trailer. Zhruba v polovině dvouhodinového přenosu moderátor a herní novinář Geoff Keighley ohlásil příchod očekáváné ukázky: „Po dlouhé době přichází v tomto roce Kingdom Come: Deliverance II. Tady je nový pohled na hru.“

VIDEO: Nový trailer ke Kingdom Come Deliverance II ukazuje dobývání hradů i neřesti

Nový trailer s názvem Svatí a hříšníci prozradil detaily, co se Jindřichovi ze Stříbrné Skalice stane, také nabídl pohled na vášnivou a hříšnou zábavu. Hráče zaujaly akční záběry z obrany hradeb, šermířské souboje a také tvář známého a svérázného faráře Bohuty.

Středověké RPG ale nemuselo být jedinou českou stopou během přenosu. Už dříve se spekulovalo, že vývojáři 2K Games představí během Summer Game Festu pokračování známé série.

Herní insider známý pod přezdívkou Kurakasis přinesl v půlce dubna informaci, že se v 2K připravuje oznámení k herní sérii Mafia. Tento člověk už dříve předpověděl například ohlášení akční adventury Indiana Jones and The Great Circle nebo akční střílečku Judas.

„Je těžké určit časový rámec, ale u Judas jsem viděl, že se připravují na nový trailer asi 3-4 týdny před jeho vydáním, takže...,“ napsal Kurakasis na sociální síti X v dubnu.

Na Summer Game Festu se ale 2K pochlubilo jinou slavnou sérií. Odhalilo sedmý díl kultovní strategie Civilizace.

Největší pozornost si během letního svátku videoher vzal Microsoft. Americká firma a šéf její herní divize Xbox Phill Spencer byli v minulých měsících pod palbou silné kritiky. Na začátku roku totiž propustil 1900 lidí z Activision Blizzard. Dále v květnu uzavřel několik herních studií.

Během své nedělní prezentace Xbox Games Showcase ale ukázal zdaleka nejvíc ze všech gigantů. Vtipnou pětiminutovou ukázkou nalákal na hru s Indianou Jonesem, která má vyjít ještě letos.

GALERIE: Stalker 2: Heart of Chornobyl nabízí temnou postapokalyptickou atmosféru

K hráčům se pomalu blíží i druhý díl postapokalyptické střílečky Stalker od ukrajinského studia GSC Game World, na kterém se pracuje v Česku. Stalker 2: Heart of Chornobyl je několik let ve vývoji, v posledních dvou letech se studio muselo vyrovnávat s ruskou invazí na Ukrajinu, až nakonec zvolilo přesun do Prahy. Nyní ale představilo tísnivou atmosféru, která na trh přijde už 5. září.

Poté Microsoft oživil legendární značku Doom. Ten přináší středověce stylizovaný svět, draky nebo ohně. Pořád je to ale ta slavná střílečka a právě na to vývojáři lákají. Doom: The Dark Ages byl plný akce a řežby nepřátel.

GALERIE: Doom: The Dark Ages přináší středověk

Nového života se dočká i další střílečka Perfect Dark, která vyšla na Nintendo 64 v roce 2000. Jenže Xbox se vytáhl i se zcela novými herními značkami, které v bohatém výčtu chystaných videoher vynikaly.

Atomfall chystají tvůrci série Sniper Elite a hráči v něm budou bojovat o přežití v postapokalyptickém světě. Ukázce dominovala červená telefonní budka, jež je typická pro Velkou Británii. Právě v historii této země se autoři inspirovali a Atomfall zasadili do období po jaderné havárii Windscale Fire z roku 1957.

GALERIE: Atomfall připomene události kolem jaderné havárie Windscale Fire

Novinkou je i tahové RPG Clair Obscur: Expedition 33, jehož fantasy svět a herní prvky připomínají kultovní sérii Final Fantasy. Akční adventura z pohledu třetí osoby South of Midnight zase připomíná oblíbený žánr a tituly z konkurenční konzole PlayStation, kterých je však na konzolích Xbox poskrovnu.

Letní svátek videoher zakončí v pondělí večer akce Ubisoft Forward. Francouzskému vydavateli ale největší tahák sebral právě Microsoft, když v neděli ukázal hratelnou ukázku z Assassin’s Creed: Shadow. Od Ubisoftu se očekává, že představí další detaily k chystané hře Star Wars: Outlaws a dále nejspíš připomene své nedávno vydané tituly XDefiant nebo Skull and Bones.

VIDEO: Reportáž ze studia Warhorse. Co nám prozradili vývojáři o obsahu Kingdom Come: Deliverance II?

Tagy:
počítačové hry Indiana Jones videohry Kingdom Come: Deliverance Microsoft Xbox Mafia gaming Activision Blizzard CNN Prima Gaming Assassin's Creed Doom 2K Czech Warhorse Studios 2K Games final fantasy hangar 13 Skull and Bones Summer Game Fest Stalker 2 Perfect Dark Star Wars Outlaws Enter Geoff Keighley Civilization