Letocha: Při finálním schvalování migračního paktu se zdržíme. Alibismus, reagoval Koten

Poslanci Petr Letocha (STAN) a Radek Koten (SPD)

360° (127)

Při finálním schvalování migračního paktu se zdržíme hlasování, pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Petr Letocha (STAN). Čeští zástupci tak podle zákonodárce učiní kvůli nedostatečně ambiciózní části dokumentu, která by měla být vůči migrantům přísnější. Poslanec Radek Koten (SPD) označil tato slova za alibismus.

Letocha zdůraznil, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyjednal v migračním paktu pro Česko výjimku pro státy, které se potýkají s ukrajinskou uprchlickou vlnou. „Pokud se konflikt na východě Evropy bude vyvíjet špatně, může to spustit další vlnu, ovšem mnohem složitější. V takovém případě bychom pak přijali peníze na uprchlíky,“ pronesl.

K TÉMATU: Natahujete koberec k muslimským modlitbám, vmetl Havlíček Rakušanovi. Ten se ohradil

Během finálního schvalování paktu při Radě Evropské unie se však Česko podle poslance zdrží. „V loňském červnu jsme při vyjednávání požadovali, aby byl návrh ještě přísnější v otázce prodloužení detence nelegálních migrantů na vnější hranici. Požadovali jsme, aby se tato doba zvýšila nad 12 týdnů,“ poznamenal v pořadu 360°.

Zkritizoval také bezpečnostní screening zkrácený jen do třídenního procesu. „Zdržíme se i proto, že část paktu by za nás měla být ambicióznější. Ministr vnitra také jednal s Rakouskem a Dánskem o vzniku nové koalice v EU, která se zaměří na omezení počtu žadatelů o azyl,“ doplnil Letocha.

Zdržení české strany během schvalování úmluvy však považuje Koten za alibismus. „Podle paktu budou mít migranti nárok na sociální a zdravotní zabezpečení, zdravotní péči, vzdělání a bydlení, což by měli prý mít i v Africe. Pochybuji, že s něčím podobným tam mohou počítat. Proto směřují do Evropy,“ oponoval poslanec.

Podle něj schází dostatečné zajištění vnější hranice schengenského prostoru. „Dokud bude v paktu explicitně uvedeno, s jakou podporou mohou migranti počítat – a to včetně zajištění právní ochrany –, nic se nezmění,“ dodal Koten.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Řešení ilegální migrace? Jsme na půli cesty. Musíme být odvážnější, připustil Fiala

Tagy: