Na poslední týden v Bayernu chci zapomenout, říká Lewandowski po přestupu do Barcelony

Osm let trval svazek polského fotbalisty Roberta Lewandowského s německým klubem Bayern Mnichov. Oběma přinesl spousty titulů, rekordů a slávy. Poslední půlrok, a speciálně poslední týdny, však zřejmě zanechají jizvy nejen na duši nyní už hráče FC Barcelony.

„Na poslední týden v Bayernu bych rád co nejrychleji zapomněl,“ řekl třiatřicetiletý útočník v posledním rozhovoru před svým sobotním odletem z Mnichova do Španělska. Poskytl ho nejčtenějšímu německému deníku Bild a otevřeně mluvil o důvodech svého odchodu, ale také nepříjemnostech, které se v posledních týdnech nakupily.

Lewandowski se s mezizastávkou na Mallorce přesunul do USA, kde se na Floridě připojil k týmu. Klub v zámoří absolvuje soustředění a také čtyři přípravné zápasy – ve středu proti Inter Miami, následně pak proti Realu Madrid, Juventusu Turín a New York Red Bulls.

Oddechl jste si?
Poslední týdny byly skutečně těžké. Není pro mě snadné najít správná slova. V hlavě se mi toho teď děje hodně. V poslední době jsem se snažil zůstat v klidu a užít si dovolenou s rodinou. Můj věk a získané zkušenosti mi určitě pomohly. Jako mladý hráč bych si to víc bral a byl ve větším stresu. Nyní už jsem rozuměl tomu, co se děje, co se říká, jak se o všem píše.

Byl jste nervózní, protože se rozhodovalo až v noci z pátku na sobotu? Barcelona chtěla, abyste už v neděli odletěl s týmem do USA na soustředění.
Nakonec se vše odehrálo velmi rychle. Nebylo moc času o něčem přemýšlet. Nyní už jsem rád, že jsme našli řešení. Těší mě, že se mohu rychle vrátit na hřiště už s Barcelonou. Je to pro mě další krok v kariéře.

V sobotu jste ještě naposledy trénoval s Bayernem. Na hřišti jste se loučil s trenérem Nagelsmannem, spoluhráči. O čem jste mluvili?
Na pořádné rozloučení nebyl čas. Vše se muselo odehrát velmi rychle a bylo to hodně spontánní. Řekl jsem: „Hoši, děkuji mnohokrát. Dnešek vše spraví.“ Společně jsme psali historii, na to nikdy nezapomenu. Slíbil jsem také, že do Mnichova přijedu na opravdovou rozlučku. To bude po cestě do USA na soustředění a na zápasy s Barcelonou. Budeme tam do 30. července.

Nakonec se vše odehrálo velmi rychle. Nebylo moc času o něčem přemýšlet. Nyní už jsem rád, že jsme našli řešení. Těší mě, že se mohu rychle vrátit na hřiště už s Barcelonou. Je to pro mě další krok v kariéře.

Jak bude vypadat vaše rozlučka v Mnichově?
Bude pořádná se vším všudy. Chci také obstarat dárky pro spoluhráče, trenéry a lidi kolem týmu.

Co vás táhlo do Barcelony? Čtyřletá smlouva?
Chtěl jsem zkusit ještě jinou ligu než německou. To jsem měl v hlavě už dlouho. K tomu musím zdůraznit, že to bylo nejtěžší rozhodnutí mého života. Chtěl jsem také žít ještě někde jinde, objevovat s rodinou něco nového. Moje dcera Klara půjde příští rok do školy, takže jsme se museli rozhodnout kde. A v tom bylo to rozhodnutí, že by to mělo být něco nového. Kdyby ne teď, myslím, že by se to už nikdy nestalo. Byla to jedinečná příležitost.

Bayern si vás chtěl zavázat pouze do roku 2024, FC Barcelona vám nyní předkládá smlouvu do roku 2026.
V srpnu mi bude 34 let, ale cítím se fyzicky i psychicky velmi silný. Barcelona to viděla stejně. Zatím nevím, co se pak stane, ale ani rok 2026 nemusí znamenat konec mojí kariéry. Chci hrát na nejvyšší úrovni ještě mnoho let.

Při dovolené na Ibize jste se prý údajně náhodou setkal s trenérem Barcelony Xavim. Co vám slíbil?
Ale ona to byla skutečně náhoda. Hned jsme si rozuměli, zafungovala správná chemie a on mi řekl: „Čekám na tebe.“ Pak dodal, že můžeme dobře spolupracovat a hodně toho dosáhnout. Má jasný plán, jak dostat Barcelonu zpět na vrchol.

Věříte, že nově rodící se mužstvo Barcelony může útočit na vítězství v Lize mistrů?
Barcelona měla v minulé sezoně problémy. Klub však má neuvěřitelný potenciál a nyní udělal dobré přestupy. Myslím, že je na správné cestě zpět na vrchol. Můj cíl je jasný, dostat se s Barcelonou herně nahoru a vyhrávat tituly.

Chci také poděkovat fanouškům. I v posledním týdnu, kdy se objevilo mnoho fám a problémů, mě podporovali. Uvědomil jsem si, že za mnou stojí, že chápou mé rozhodnutí. Na to nikdy nezapomenu.

Váš odchod z Bayernu se táhl měsíce a probíhal dost bouřlivě. Rozbily se při tom vztahy mezi vámi a Bayernem nebo nějaká osobní přátelství?
Bylo to osm nádherných let. Doufám, že s odstupem zapomeneme na to, co se stalo v uplynulých týdnech. Na obou stranách byly zbytečné věci. Nejdůležitější je to, čeho jsme společně dosáhli, tedy titulů a vítězství. Chci také poděkovat fanouškům. I v posledním týdnu, kdy se objevilo mnoho fám a problémů, mě podporovali. Uvědomil jsem si, že za mnou stojí, že chápou mé rozhodnutí. Na to nikdy nezapomenu. Byly to nádherné chvíle, nádherné okamžiky. Vím, jak to chodí, co se jak a proč říká a píše. Bylo toho hodně zbytečného, spousta falešných pomluv. Opakuji, že chci zapomenout především na minulý týden. Proto by na mém působení v Bayern neměl ležet žádný stín."

Vyčítáte si také vy sám osobně, v jaké divadlo se váš přestup zvrhl?
Jak už jsem řekl, obě strany udělaly zbytečné věci. Ale možná se některé musely stát, aby se přestup uskutečnil. Myslím, že obě strany jsou nyní spokojené. Bayern dostane spoustu peněz, já jdu do Barcelony. Byla to dlouhá a těžká cesta, ale myslím, že nakonec se všichni můžeme podívat jeden druhému do očí.

Jak to vypadá s vaší španělštinou?
Už jsem se začal učit. Ale teď musím pořádně přidat. (smích)

Tagy: