Z modly na antihrdinu. Lewandowskému hrozí fanoušci Bayernu smrtí, vadí jim, že chce pryč

Jak se tohle může stát? Takovou otázku si klade nejeden nezúčastněný fotbalový pozorovatel. Útočník Robert Lewandowski za osm let svého angažmá v Bayernu Mnichov udělal pro klub všechno možné i nemožné a měl by být nedotknutelnou legendou. Přesto teď, když vyjádřil svůj úmysl po precizně odvedené práci odejít jinam – a ne k žádnému německému rivalovi – dostává výhrůžky smrtí.

Pro absurditu situace nejprve několik faktů. Do Bayernu přicházel Lewandowski v roce 2014 z Borussie Dortmund už s pověstí excelentního kanonýra. Ale své renomé posunul v Bavorsku ještě na jinou úroveň. On byl tím hlavním důvodem, proč mnichovský klub osmkrát v řadě vyhrál bundesligu a dosáhl i na triumf v Lize mistrů a k tomu na několik trofejí z jiných soutěží.

Hned v pěti sezonách se dostal přes metu 30 ligových gólů, čímž vyrovnal rekord jiné ikony Bayernu Gerda Müllera. V jiném ohledu svého předchůdce válícího především v 70. letech minulého století dokonce překonal. To když loni završil německou soutěž se 41 trefami. V Lewandowského CV by neměl chybět ani počin z 24. září roku 2015. Tehdy dokázal Wolfsburgu během devíti minut nasázet neuvěřitelných pět gólů.

Přese všechno se teď polský reprezentant stává nepřítelem. Od začátku roku evidentně vše uvnitř klubu nešlo jako po drátkách a na konci května Lewandowki oznámil: „Můj příběh v Bayernu je u konce. Po tom všem, co se stalo v posledních měsících, si nedokážu představit další úspěšnou spolupráci. Doufám, že mě v Mnichově nebudou držet jenom proto, že můžou. Přestup je nejlepším řešením pro všechny strany.“

Sportovní ředitel klubu a bývalý brankářský cholerik Oliver Kahn kontroval: „Nemohu vám říct, proč Robert zvolil tenhle způsob komunikace své situace. Taková veřejná prohlášení vás nikam neposunou.“

Smlouvu má Lewandowski uzavřenou s Bayernem ještě na příští sezonu. Ovšem rád by přestoupil do Barcelony. Poslední dny proto dusno vrcholí. Němci se podle zpráv hodlají smířit s odchodem nespokojené opory v případě, že vedení katalánského mančaftu pošle 50 milionů eur (1,23 miliardy korun). A to je pro Barcelonu čelící finančním strastem velká suma.

V tuto chvíli platí, že se „Lewa“ zodpovědně vrátil do Mnichova na předsezonní přípravu. Ovšem bez rodiny. Někteří fanoušci rychle zapomněli na veškeré Lewandowského zásluhy, na to, že pro ně byl dlouhé roky miláčkem. A zahlcují ho výhrůžkami, přičemž ty nejhorší z nich obnáší i různé varianty slov „smrt“ a „zemřít“, informoval polský web WP SportoweFakty. Proto ponechal fotbalista pro jistotu své nejbližší v bezpečné vzdálenosti.

Sociální sítě zahlcuje také mnoho fám o tom, co měl a neměl rodák z Varšavy říct a neříct. To jen živí nenávistnou náladu. List Kronen Zeitung zmiňuje, že Lewandowski absolvoval zdravotní prohlídku, ale do tréninkového procesu zatím nenaskočil.

Nahradí Lewandowského Harry Kane?

Pokud Barcelona navýší svou nabídku na požadovanou výši, tedy oněch 50 milionů eur, mohlo by se stát něco velmi nečekaného. Do červeného dresu bavorského klubu by se totiž mohl převléknout kapitán anglické reprezentace i Tottenhamu Hotspur Harry Kane. Mělo by to však další podmínku – že by Bayern k 50 milionů za Lewandowského přidal ještě dalších 40 a poslal je do Londýna.

„Bayern nechce vstoupit do nové sezony bez klasického středního útočníka. Cílem je najít hráče vyšší kategorie, který již prokázal požadovanou úroveň,” napsal ve svém posledním tištěném vydání německý fotbalový magazín Kicker. Podle jeho informací by jím měl být právě Kane, „Mohl by totiž zapadat do herního systému trenéra Juliana Nagelsmanna,” doplnil Kicker.

Problém může být opět v penězích. Zadlužená Barcelona zvažuje každé euro v současném přestupním termínu, a proto se angažování polského kanonýra Lewandowského neustále protahuje. Bayern je sice v dobré finanční kondici, ale ani jeho pokladna není po dvou koronavirových sezonách bezedná.

Navíc před novou sezonou investoval do senegalského útočníka Sadia Maného z FC Liverpool 32 milionů a do záložníka Ryana Gravenbercha z nizozemského Ajaxu Amsterdam 18,5 milionu eur. Za prodeje svých „nepotřebných” hráčů zinkasoval „jen” 22,4 milionu.

Osmadvacetiletý Kane má s Tottenhamem Hotspur smlouvu do roku 2024, takže jeho letošní letní přestup se bude pohybovat kolem 100 milionů eur. „A to by Bayern mohl zaplatit jen v případě, že by prodal další hráče,” doplnil Kicker.

Tagy: