Liberec zdražuje parkování, MHD a meziměstskou dopravu. Hlavou kroutí občané i opozice

V Liberci výrazně zdražuje parkování i doprava.

V Liberci výrazně zdražuje parkování i doprava

K velmi nepopulárnímu kroku přistoupila liberecká radnice. Od Nového roku ve městě výrazně podraží parkování. Podle radních proto, aby lidé více využívali hromadnou dopravu. Jenže tu zdraží taky. A aby toho nebylo málo, podraží i meziměstská doprava.

Obyvatelé města jen kroutí hlavou. „Nedává mi to smysl. Měli by si vybrat, buď dražší parkování, nebo dražší MHD, ale posílat lidi na tramvaj a současně zdražit jízdenku není úplně moudré,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS jeden z cestujících čekajících na zastávce na svůj spoj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na podzimní silnice. Jako chodec musíte mít reflexní vestu, připomínají dopravní experti

Do vedení radnice se kvůli tomu obouvá i opozice. „Zdražování parkování v centru města je logický krok, pokud chceme lidi motivovat k využívání MHD. Nedává ale žádný smysl zároveň razantně zdražit i veřejnou dopravu. Liberecká radnice se v tomto ohledu projevuje. Jako by levá ruka nevěděla, co dělá pravá,“ upozornil Jindřich Felcman, zastupitel za Zelené/Liberec otevřený lidem.

Radnice zdražuje parkování i přesto, že vloni vybrala na parkovném nejvíce v historii, a to 28 milionů korun, což je o čtyři miliony víc než v předchozím roce. Podle radních je ale parkovacích míst zejména v centru málo a pokud už tam někdo parkuje, neměl by se tam zdržovat dlouho. Ve středu města se proto cena za hodinu parkování zdvojnásobí, namísto současných 40 korun budou muset řidiči do automatu hodit osmdesát korun. „Na druhou stranu je tu pořád dostatečná nabídka pro motoristy, aby mohli zaparkovat ve větší vzdálenosti od centra města a dojít pěšky,“ prohlásil mluvčí libereckého magistrátu Tomáš Tesař.

Ti, kteří vyslyší apel vedení města na přesednutí z auta do autobusů a tramvají, budou muset z peněženek vytáhnout výrazně víc než teď. „V současné době stojí základní jízdenka 24 korun, nově to bude 34 korun za papírovou jízdenku a 28 korun za elektronickou,“ popsala mluvčí libereckého dopravního podniku Martina Poršová.

Cesta podraží i těm, kteří do Liberce pojedou odjinud. Liberecký kraj totiž od začátku roku zvýší ceny v integrovaném systému dopravy. V meziměstských autobusech i vlacích v rámci kraje budou lidé platit řádově o pět až šest procent víc než teď. Vedení kraje to vysvětluje růstem nákladů dopravců, kterým na objednaných spojích musí kompenzovat ztrátu. „V roce 2020 jsme takhle platili necelých 900 milionů, teď by to mělo být o 200 milionů více, proto je zdražení nevyhnutelné,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro dopravu.

Tagy: