Pozor na podzimní silnice. Jako chodec musíte mít reflexní vestu, připomínají dopravní experti

Podzim znamená velké nebezpečí na silnicích.

Podzim na silnicích

Podzim na silnicích je velmi rizikový. Nebezpečí mohou představovat ranní mlhy, ostré slunce, ale také zvěř, která si ke stromům u silnic chodí pro spadané ovoce. Dřívější stmívání navíc může ohrozit i chodce, kteří bez reflexních prvků nejsou u silnice vidět.

Nebezpečí na podzim číhá na šoféry prakticky na každém kilometru. Ať už je to mokré listí na silnicích, námraza, ranní mlhy v údolích, nebo také ostré slunce, které je podstatně níž než v létě. Snadno vás tak může za volantem oslnit. „Je třeba pamatovat na to, že smrákání přichází dřív a objevuje se zapadající slunce, které nás může z jakéhokoliv malinkatého kopečku oslnit,“ sdělil dopravní expert Igor Sirota.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Jílovém u Prahy zemřela žena po srážce s autobusem. Na místě zasahoval vrtulník

Kombinace oslňujícího ostrého slunce a tmy, která na podzim přichází dřív může být velmi nebezpečná i pro chodce na silnici. „Chodci jsou povinni mít mimo obec výstražnou reflexní vestu, která na ně indikuje, ale ne vždycky tohle dodržují, takže je třeba jezdit opatrně,“ připomněl Sirota.

Trochu jiná situace je se zvěří. Právě na podzim si chodí pochutnávat ke stromům u silnic na spadaném ovoci. „Dochází i k haváriím, kde jsou zranění a smrtelné úrazy. Takže je třeba brát velmi vážně místa, kam zvířata míří a dát nohu z plynu,“ upozornil dopravní expert.

Právě spadané ovoce nebo i kaštany a listí můžou být při rychlé jízdě velmi nebezpečné. Hrozí totiž smyk. Do auta je po létě vhodné také vrátit zimní výbavu. Například sprej proti mlžení oken nebo škrabku na led.

Tagy: