Lidé jsou v zoufalé situaci. Brečí mi na mítincích, obviňuje Okamura vládu z nečinnosti

Vít Rakušan (STAN) a Tomio Okamura SPD) ve Sněmovně 29.3.2022

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Opozice cupuje vládní předlohu na zastropování cen energií. Kritikou nešetřil zejména předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého je strop na extrémně vysoké úrovni. Češi tak podle něj zaplatí oproti minulému roku o 100 procent víc za elektřinu a o 300 procent víc u plynu.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura vystoupil ve Sněmovně k projednávání zastropování cen energií. Vládu podrobil kritice za to, že s návrhem přichází pozdě a ještě s nesmyslnými podmínkami. „Vláda Petra Fialy zastropovala na extrémně vysoké úrovni. Češi budou platit za elektřinu čtyřikrát více než Slováci. Je to nedostatečné řešení a výsměch občanům,“ řekl Okamura.

Po dlouhé řeči se pak šéf hnutí SPD nechal unést emocemi a zvyšoval na vládní představitele hlas: „Na každém mítinku mi brečí občané. Včera na Kladně za mnou přišla rodina se dvěma malýma dětma. Museli se přestěhovat do pronajaté garáže. Kam jste dohnali slušné pracující občany?“ obracel se Okamura na zástupce vlády.

Podle něj je návrh vlády v rozporu s jejími dřívějšími sliby, že nenechá nikoho padnout. „Jedná se o faktické zvýšení cen elektřiny o 100 procent a plynu o 300 procent,“ zdůraznil Okamura.

Před opozicí vystoupil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj má Sněmovna jedinečnou příležitost snížit ceny drahých energií občanům. „Snahou Ruska je co nejvíce poškodit ekonomiku Evropy. A má k tomu výborné podmínky,“ řekl Síkela. Dodal, že Rusko manipuluje s cenou plynu tím, že omezuje dodávky do Evropy.

Tím dochází k tomu, že se vysoké ceny energií odráží do konečných cen, které nakonec platí spotřebitel. „Růst cen elektřiny negativně ovlivnilo sucho a výrazně omezilo výrobu ve vodních elektrárnách. Také je důvodem výpadek jaderných elektráren ve Francii,“ dodal Síkela.

Tagy: