Náš cenový strop na elektřinu je nižší než unijní, říká Fialův poradce. V čem se liší?

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Co na to vaše peněženka 14.9.2022

Není pravdou, že cenový strop na elektřinu, který schválila česká vláda, je vyšší než ten z dílny Evropské komise. „Lidé, kteří to říkají, tomu buď nerozumí, nevědí, o čem mluví, nebo lžou,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS Štěpán Křeček, ekonom a člen poradního týmu předsedy vlády Petra Fialy (ODS). Vysvětlil rozdíly mezi oběma postupy.

„Zastropování ceny elektřiny na úrovni šesti korun za kilowatthodinu, které schválila česká vláda, se týká ceny pro koncové zákazníky. Cenový strop navržený Evropskou komisí se týká ceny výrobní,“ řekl v Pořadu co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS Štěpán Křeček.

Reagoval tak na řadu omylů, polopravd a mýtů, které se kolem porovnání českého a unijního cenového stropu na elektřinu objevily. Evropská komise ve středu skutečně navrhla zastropování cen elektřiny na 180 eurech za megawatthodinu, což odpovídá v přepočtu asi 4,40 koruny za kilowatthodinu, nejde ale o cenu pro koncové zákazníky.

Český strop není v rozporu s unijním

„Vzhledem k tomu, že jde o cenu výrobní, strop na cenu pro koncové zákazníky se posune až někam k 7,10 koruny za kilowatthodinu. Jinými slovy, kdyby česká vláda zavedla rovněž cenový strop na výrobní cenu, pak by odpovídal přibližně 142 eurům za megawatthodinu. Tak či tak český cenový strop je nižší než unijní,“ vysvětlil Křeček.

Podle něho se v českém éteru smíchala jablka s hruškami. Křeček je přesvědčen, že lidé, kteří říkají, že český cenový strop na elektřinu je vyšší než strop navržený Evropskou komisí, tomu „buď nerozumí, nevědí, o čem mluví, nebo lžou“.

Štěpán Křeček rovněž vysvětlil, nakolik jsou oba typy cenových stropů kompatibilní a který dostane přednost v případě, že začnou platit oba. „Unijní cenový strop je vyšší, takže s ním ten český není v kolizi,“ řekl. Jinými slovy, návrh Evropské komise je nepřekročitelné maximum a pokud se nějaký členský stát rozhodne pro zatropování cen energií, které je ještě výhodnější, nic mu v tom nebrání. A to je právě případ Česka.

Unijní strop neurčuje koncové ceny

Tomáš Medek z oddělení komunikace Úřadu vlády pro CNN Prima NEWS uvedl další odlišnost mezi českým a unijním cenovým stropem: „Český strop cen energií povede k tomu, že vybraní odběratelé – tedy domácnosti a malé a střední podniky – nebudou za energie platit víc, než jaká je výše tohoto stropu. Strop, který navrhuje Evropská komise, nic nezmění na tržních cenách, ani na cenách pro odběratele.“

Na základě návrhu cenového stropu Evropské komise ale členské státy budou moci podle Medka vybrat tu část zisků z prodeje elektřiny, která bude nad tímto stropem. „A cíleně je budou moci využít k tomu, aby odběratelům poskytly pomoc s vysokými cenami,“ dodal. Jde tedy o využití takzvané windfall tax neboli daně z neočekávaných zisků.

Mediální nedorozumění

Křeček s Medkem tak mimo jiné reagovali například na slova šéfredaktora týdeníku Echo Dalibora Balšínka. Ten v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kritizoval cenový strop schválený českou vládou právě kvůli jeho výši. „Je strašně smutné, co se odehrálo, pokud je pravda, že Evropská komise navrhuje zastropovat cenu na 180 eurech na MWh a vláda Petra Fialy den předtím oznámila, že chce zastropovat na 240 eurech za MWh, bude to strašlivá ostuda. Česko je předsednickou zemí, a pokud se den poté objeví z Evropy úplně jiná informace nebo nižší úroveň stropu, je to strašlivý trapas,“ řekl Balšínek.

Rovněž komentátor deníku MF Dnes Miroslav Korecký nenechal na kabinetu Petra Fialy kvůli cenovému stropu na energie nit suchou. „Je vidět, že ve vládě není žádný ekonom kromě Jozefa Síkely (STAN). Ten je ale už i svými spolustraníky vyzýván k tomu, aby se předvedl. Má už jen několik dní, jinak bude muset odejít,“ poznamenal Korecký.

Tagy:
elektřina energie Petr Fiala Štěpán Křeček Evropská komise plyn energetika vláda Česko Dalibor Balšínek zastropování Co na to vaše peněženka vláda Petra Fialy Vláda ČR cenový strop Tomáš Medek