Lidé kvůli covidu mění povolání. Horník jezdí sanitkou, servírka pečuje o seniory

Z horníka se kvůli covidu stal sanitář.

Z horníka, který dennodenně fáral pod zem, se stal řidič sanitky, ze servírky zase ošetřovatelka. Lidé na Ostravsku nyní musí měnit povolání. Může za to propouštění v OKD i situace kolem covidu, kvůli kterému se uzavřely bary, restaurace a další provozovny.

Čestmír Herpaj pracoval na šachtě dlouhých 17 let, převážně na dole ČSM, teď je z něj sanitář. „Byla to změna hlavně kvůli tomu, že jsem byl 17 roků potmě, dělali jsme skoro kilometr pod zemí. Chvíli mi to trvalo, ale vzpamatoval jsem se,“ popsal Herpaj pro CNN Prima NEWS.

Změnou je pro něj i samotná náplň jeho současného povolání. „Těžší práce byla v dole, za den jsme museli vyrubat pět metrů, stavěly se po půlmetrech hajcmany (důlní ocelová výztuž, pozn. red.) a mohli jsme jít domů. Tady jak sednete, vylezete prakticky večer, pracuji i noční,“ dodal Herpaj.

Nejen horníci, kteří byli propuštěni z OKD, ale třeba i kuchaři nebo číšníci se teď přeškolují na sanitáře nebo třeba na ošetřovatele. To je zase případ Venduly Gecové, který je sice vyučená servírka, kvůli covidu ale musela být restaurace, v níž pracovala, uzavřena. V současnosti tak absolvuje zdravotnický kurz.

„Maminka celý život pracuje ve zdravotnictví, tak ji napadlo, jestli nechci zkusit tuhle práci,“ uvedla Gecová. I ona cítí, že její nová práce bude úplně jiná, než na jakou byla dosud zvyklá. „Člověk se musí vcítit do nemocného,“ doplnila.

„Sanitářské kurzy jsme zahájili v květnu 2020. Do této doby nám proběhly celkem čtyři, úspěšně absolvovalo téměř 50 lidí a všichni získali nové zaměstnání,“ sdělila vedoucí kurzu Alžběta Panáková ze Střední zdravotnické školy Ostrava.

Kurzů ale bude ještě přibývat. V současné chvíli to totiž vypadá, že nemocnice budou potřebovat čím dál víc lidí.

Tagy: