Nemocnice v Česku jsou na hraně kapacity, Němci mohou vzít jen jednotky pacientů

ARO oddělení Nemocnice Frýdek-Místek

Přetížená nemocnice v Chebu

Nemocnice v Česku jsou podle ministerstva zdravotnictví kvůli koronaviru na hraně svých kapacit. Rozdíly mezi kraji existují, ale většina z nich je obsazena na maximum. Uvedl to náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Německo, jehož pomoc po vládě žádá Karlovarský kraj, podle něj může přijmout jen jednotky pacientů. Chce navíc jen ty, kteří nemají britskou mutaci nemoci COVID-19.

Ve čtvrtek bylo v českých nemocnicích 5 753 pacientů s koronavirem, z nich 995 na jednotkách intenzivní péče. Podle informací o kapacitách je volných 220 lůžek pro pacienty s covidem, tedy zhruba 18 procent. V Praze, Karlovarském a Královéhradeckém kraji je kapacita nižší.

„Schopnost přijímat pacienty je nadále udržována za cenu zásadního omezení elektivní péče,“ oznámil Černý. Některé nemocnice už žádaly, aby elektivní, tedy odložitelnou péči mohly obnovit. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) k tomu ve středu na jednání sněmovního zdravotnického výboru řekl, že národní dispečink intenzivní péče počítá s celkovými kapacitami, aby bylo možné organizovat převozy pacientů.

Pacienty v současné době převážejí sanitky, na delší vzdálenost vypomáhá letecká záchranná služba. Ministerstvo zdravotnictví čelí kritice Karlovarského kraje kvůli tomu, že neumožnilo převoz tamních pacientů do blízkých nemocnic v Německu. V pátek organizovalo převoz 25 lidí z Chebu a Sokolova sanitkami do nemocnic v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji.

O využití německé pomoci hovoří především hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). „Jsme na hranici a jsme součástí jednotného evropského prostoru, tak pokud jde o lidské zdraví, hranice by neměla hrát žádnou roli,“ řekl hejtman po čtvrteční návštěvě ministra Blatného v chebské nemocnici.

Podle Černého jsou kapacity nabízené v Německu jen pro jednotky pacientů. „Pro zásadní zvýšení kapacity lůžek v ČR by bylo potřeba umístit do Německa řádově stovky pacientů. Německá strana rovněž nechce přijímat pacienty s rizikem mutované varianty viru, což nelze nikdy vyloučit,“ dodal Černý.

Tagy: