Lidé na Jesenicku se děsí blížící se zimy. Kvůli velké vodě přišli o kotle a nemohou topit

Lidé na Jesenicku mají strach z blížící se zimy.

Lidé na Jesenicku si nemůžou zatopit

Obce na severovýchodě země se ještě nevzpamatovaly z povodní a už musejí očekávat další rozmary přírody. V Jeseníkách zima přichází o dost dříve než v nížinách a velkých městech. Už o víkendu mají přijít první mrazy a mnoho lidí je bez možnosti vytápění.

Pan František Sýkora žije v české vsi na Jesenicku, v jeho řadovce mu voda zatopila celé spodní patro a na úklid je sám. To ale zdaleka není to nejhorší. „Kotel čtvrté třídy. Teď jsem ho měl zrevidovaný, za 50 tisíc jsem ho koupil,“ popsal pan Sýkora pro CNN Prima NEWS s tím, že nyní je vše pod vodou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V ulicích Opavy běhají krysy, odpad začíná smrdět, říká primátor. Bojí se šíření infekcí

Není ale jediný ze zasažených oblastí, koho vytápění trápí. Plynem tu topí tisíce lidí. „Budeme muset vyřešit zásobování plynem, případně jak to ty domácnosti zvládnou v nějakém náhradním řešení,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hlavní plynové vedení v Jeseníku naštěstí poškozené není. Zhruba 600 domácností, které topí výhradně plynem, tak ze zimy hrůzu mít nemusí. „Jak to spustíme, tak něco pojede hned a něco postupně. Budeme se snažit to dát dohromady v horizontu několika dnů až týdnů,“ popsal Pavel Mrnuštík, vedoucí střediska Jeseník ze společnosti Sateza.

Koho zastihne zima bez funkčního kotle, bude muset topit drahou elektrickou energií. Ministři ale slibují lidem s případnými náklady pomoct. „I u lidí, kteří budou dočasně topit přímotopy, ale normálně mají plynový kondenzační kotel, se budeme bavit i o provozních nákladech, pokud by byly vyšší,“ sdělil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle ministrů připadají v úvahu i mobilní cisterny se zemním plynem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dojemné shledání se zachráncem po povodních. Nemáme slov, neudrželi slzy manželé z Jesenicka

Tagy:
Marian Jurečka katastrofa CNN Prima NEWS KDU-ČSL přírodní katastrofa Opava Jeseník Petr Hladík okres Jeseník katastrofy, nehody a mimořádné události SATEZA