V ulicích Opavy běhají krysy, odpad začíná smrdět, říká primátor. Bojí se šíření infekcí

Po povodních máme v ulicích obrovské množství odpadu, kolem kterého začínají pobíhat krysy. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Odstranění tohoto odpadu je nyní pro město prioritou, aby zamezilo případnému šíření nemocí.

Objem odpadu, který se během povodní dostal do ulic Opavy, je podle Navrátila enormní. „Postupně čistíme ulice tak, abychom zprůjezdnili alespoň hlavní tahy a město nebylo úplně zasekané. Nicméně ten odpad stále přibývá a my nejsme schopni zajíždět do všech lokalit,“ řekl primátor.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivní průzkum. Česko zvládlo povodně lépe než v roce 2002. Hasiči pracují na výbornou

Obyvatelé města podle něj začínají být ze situace dost nervózní. „Ten odpad začíná smrdět a kolem něj pobíhají krysy. Problém je, že nemáme vlastní skládku, takže děláme nějaké mezideponie (meziskládky, pozn. red.). To s sebou ale přináší další problémy a některým občanům, kteří jsou v jejich okolí, to vadí,“ sdělil Navrátil.

Pro urychlení odklízecích prací Navrátil kontaktoval i armádu. „Snažíme se to nějak koordinovat s armádou, policisty a naším krizovým štábem. Nyní je důležité mít k dispozici těžkou techniku, nákladní auta, vozidla s jeřábem a podobně. Je to jediná cesta, jak ten odpad rychle dostat z ulic pryč,“ řekl Navrátil.

Primátor se obává, že pokud se ulice nepodaří rychle vyčistit, mohou se ve městě šířit nemoci. „Odpad začíná v tom horku pracovat a já mám obavu z toho, že se tu začnou šířit různé infekce,“ uzavřel Navrátil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na opravu po povodních pošle vláda desítky miliard. Jde to i bez zadlužení, zní z opozice

Tagy:
odpad povodeň životní prostředí infekce Opava Tomáš Navrátil znečištění životního prostředí