Češi kvůli zdražovací mánii omezují nákupy. Ceny potravin ještě vzrostou, varují ekonomové

Nakupování

Meziroční inflace zrychlila na 17,5 procenta

Záblesk naděje, který je jednoznačně pozitivní zprávou. Tak analytici hodnotí nová čísla červencové inflace, která dosáhla tempa 17,5 procenta. V meziměsíční dynamice však poklesla. Uklidnění hlásí jak růst cen potravin, tak i bytové vybavení nebo stravování a ubytování. Ekonomové však upozorňují, že stále není inflace na vrcholu a je potřeba počítat s tím, že průměrný růst spotřebitelských cen bude letos okolo 16 až 17 procent.

V meziročním srovnání dosáhla inflace 17,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více, než v červnu. Podle analytiků je ale srovnávání s loňským levným rokem ošidné a lepší ukazatel je v meziměsíčním porovnání. Zatímco v červnu zrychlily meziměsíčně ceny o 1,6 procenta, tak v červenci tomu bylo jen o 1,3 procenta.

„Červencová data lze hodnotit jako pozitivní překvapení, když přinesla pokračování trendu nastaveného červnem, tedy zpomalování meziměsíčního tempa zdražování. To sice nadále dosahuje z historického pohledu nepříjemně vysoké hodnoty, ovšem pozorované uklidňování již patrně nebude náhodné,“ řekl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Meziměsíčně došlo k růstu v sektoru rekreace a kultura o 5,5 procenta. To je však způsobené letními dovolenými a prázdninami. Další mírný růst zaznamenalo bytové vybavení o 1,8 procenta nebo potraviny o 1,5 procenta. „U potravin však došlo k poměrně znatelnému uklidnění, když ještě o měsíc dříve hlásily 2,2 procent. K růstu došlo také u stravování a ubytování o 1,4 procenta, kde taktéž došlo oproti červnu k uklidnění,“ řekl dále Hradil.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler dodává, že se spotřebitelé musí dále připravit na růst cen potravin. „Je pravděpodobné, že růst cen potravin bude ještě pokračovat, ačkoli mírnějším tempem, než jsme byli svědky v posledních měsících,“ řekl Jakub Seidler, podle kterého brání dalšímu poklesu zdražování vysoké ceny energií.

Češi přestávají utrácet

I podle Seidlera došlo k překvapení, kdy červencová inflace nevykázala tak vysoký nárůst. Odpověď může být v metodice Českého statistického úřadu, jak promítá ceníky distributorů energií do konečných cen. „To způsobuje, že růst ceníků se neprojevuje v inflaci skokově, ale bude více rozložen v čase. Nemění to nic na výhledu, že inflace bude dále v příštích měsících zrychlovat a přibližovat se 20procentní hranici,“ řekl dále Seidler.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda predikuje, že by inflace mohla být v následujících dvou měsících pod hranicí 20 procent. To by byla pozitivní zpráva také k bankovní radě centrální banky, která by nemusela dále zvyšovat základní úrokové sazby. „Za celý letošní rok vykáže inflace průměrné nejpravděpodobněji celoroční tempo 16,5 procenta. Příští rok pak zhruba 11 procent,“ řekl Kovanda.

Ekonom Hradil si také všímá, že lidé pod tíhou dalšího zdražování omezují své nákupy. „Čeští obchodníci již narážejí na limit ochoty spotřebitelů tolerovat zdražovací mánii. Pokud nyní vlivem problémů s dodávkami ropy do střední Evropy nedojde k opětovnému vyhrocení situace u čerpacích stanic, mohli bychom se v dohledné době dočkat inflační úlevy,“ dodal Hradil.

Tagy: