Lidé po covidu se v nemocnicích téměř neobjevují. Nechte je vydělávat, prosí Pirát Dostál

Ondřej Dostál

PARTIE Terezie Tománkové 7.11.2021

Právník a vysokoškolský učitel Ondřej Dostál (Piráti) představil v Partii Terezie Tománkové myšlenku, že by se na lidi, kteří již covid prodělali, neměla vztahovat budoucí opatření. Lidé po koronavirové nákaze se totiž podle něj v nemocnicích prakticky neobjevují. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ho v Partii doplnil s tím, že přesto je zapotřebí takové osoby očkovat.

„Lidé, kteří prodělali covid, se v nemocnici skoro neobjevují. Opravdu jen minimálně,“ prohlásil Dostál v nedělním vysílání CNN Prima NEWS. V sobotu na svém Twitteru představil statistiku, podle které jsou mezi nakaženými v drtivé většině lidé, kteří se nenechali naočkovat a ještě covid neměli. „Říkají to švédské i izraelské studie, které naopak hovoří o vyvinujícím efektu vakcinace,“ doplnil.

„Nakažené můžeme nechat vydělávat. Opatření je potřeba soustředit na rizikové a neočkované občany. Takové lidi musí vyhledat jejich praktičtí lékaři, ke kterým budou mít pacienti důvěru,“ míní člen Pirátské strany, který tak navrhuje různé balíčky opatření, jež by se vztahovaly jen na určité skupiny osob.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je pro člověka vůbec nejlepší, pokud je očkovaný a v minulosti covid prodělal. V takovém případě má téměř stoprocentní ochranu před infekcí. Dostálův návrh naopak považuje za ukvapený. „V situaci, v jaké jsme, si nemůžeme dovolit riskovat – nemůžeme si dovolit udělat opatření, protože data nejsou na takové kohortě pacientů, abychom z nich mohli činit závěry,“ poznamenal Vojtěch ve studiu CNN Prima NEWS.

„Každý, kdo prodělal nemoc, ať se naočkuje. Pro takové lidi epidemie skončila, ti jsou prakticky stoprocentně chránění,“ uzavřel šéf zdravotnického resortu.

Tagy: