Češi se bojí do restaurací
Zavřené restaurace a bary jen složitě lákají zpět své někdejší zákazníky. Už několik týdnů mají sice otevřené nejen zahrádky, ale lidé se nehrnou. Mnozí se totiž stále bojí koronaviru, jiní si jednoduše zvykli popíjet doma. Situace je nejhorší v menších městech. Podle průzkumů se do restaurací bojí každý desátý Čech, který je dříve běžně navštěvoval.
Restauratéři hlásí, že lidem se do hospod po znovuotevření příliš nechce. „Ono je jednodušší sejít do garáže než zajít do hospody,“ vysvětluje jeden z důvodů restauratér a představitel Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner.
Ten pro CNN Prima NEWS dodal, že se jedná o „přežitek lockdownu“, kdy se lidé často sdružovali „na černo“ doma. S kamarády nebo sousedy si dali pivo v láhvích či plechovkách, nebo si rovnou pořídili sud a domácí výčep.
Že se zákazníkům do hospody tolik nechce potvrzují i další lidé z oboru. „Hned po otevření lidé chodili, ale časem to opadlo,“ řekl redakci hospodský z restaurace U Dandů v centru Prahy. Aktuálně tak do tohoto podniku podle něj chodí spíše jen štamgasti a občas sem zavítají výletníci.
Situace je naopak mírně lepší na sídlištích měst. „Vrátilo se to do normálu, jak to bylo před rokem a půl,“ hlásí výčepní ze sídlištní restaurace s tím, že lidé, kteří podnik navštěvují, jsou vesměs lidé z okolí, kteří sem chodili již dříve.
I hosté připouští, že restaurace už tolik nevyhledávají. „Já se ještě trochu vyhýbám více lidem na jednom místě, takže jsem víceméně doma nebo v práci,“ říká jeden ze zákazníků. Další si stěžuje na to, že pivo zdražilo a lahvové vyjde levněji. „Zdražili pivo a já jsem si odvykl. Holt jsem si ho koupil lahvový,“ dodal muž.
Na vině je i hrozba nákazy a testování
Důvodů, proč lidé přestali chodit do restaurací, je podle průzkumů hned několik. Kastner pro CNN Prima NEWS doplnil, že s pandemií přišla i přísnější pravidla, která přetrvávají.
„Lidé říkají, že neznají opatření, která se tu pořád mění. Nechtějí se pořád testovat. Čekají na to, až budou očkovaní,“ vysvětlil redakci ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.
Ten zároveň potvrzuje slova některých hospodských, že po nedávném znovuotevření je návrat lidí do restaurací velmi pomalý. „Po tom prvním rozvolnění (v prosinci – pozn. red.) lidi byli opravdu hladoví a do těch restaurací fakt naběhli. Teď, jak ten rok a půl si už zvykali na jiný režim, je to takové velmi pozvolné,“ doplnil Veselý.