Hrob Ivany na golfovém hřišti: Vtip a neúcta, tepou lidé Trumpa. Hrály roli peníze?

Exprezident USA Donald Trump nechal svou první manželku Ivanu pohřbít na svém golfovém hřišti Bedminster v New Jersey. Někteří uživatelé na sociálních sítí Trumpa kritizují, že zvolil velmi nedůstojné místo. To socioložka Brooke Harringtonová má jasno, proč to Trump udělal – prý kvůli daním.

Kupa hlíny zarovnaná s povrchem, květiny a jednoduchá náhrobní deska se jménem a datem narození a úmrtí. Místo posledního odpočinku Ivany Trumpové na první pohled skutečně nevypadá nijak impozantně. Řada lidí proto Donalda Trumpa kritizuje za to, že svou exmanželku pochoval na údajně neuctivém místě – na vlastním golfovém hřišti.

„Když jsem to viděla, nejdříve jsem si myslela, že je to vtip. Koho mohou pohřbít na golfovém hřišti?“ napsala jedna z uživatelek Twitteru. Další poznamenal, že i psa exprezidenta USA Richarda Nixona pochovali do luxusnějšího hrobu.

Další lidé si všímají detailu, že rodina na náhrobní desku nenapsala žádný citát ani vzpomínku. Prostor kolem hrobu navíc neohraničuje zeď, ale pouze provázek. Oblast proto trochu vypadá jako výběh pro zvířata.

Všechno kvůli penězům?

Zatímco někteří vidí v Trumpově chování jen neúctu k Ivaně, socioložka a daňová expertka Brooke Harringtonová z Dartmouthu v tom vidí něco víc – peníze. Trump podle ní udělal ze svého golfového areálu hřbitov záměrně a vypočítavě. Harringtonová zjistila, že pozemky hřbitovů jsou v New Jersey osvobozené od daně z příjmu, prodeje i nemovitosti. Zákon přitom nestanovuje minimální počet ostatků, které musí na hřbitově být.

List Daily Mail upozornil, že Trump se svým golfovým areálem ve prospěch daňových škrtů šachoval už v minulosti. Exprezident se už dříve údajně dohodl s místní vládou na tom, že jeho golfové hřiště je ve skutečnosti zemědělskou půdou – a tedy se na něj vztahují daňové úlevy.

Ivana se s Donaldem Trumpem seznámila v 70. letech, v roce 1977 se vzali a jejich manželství trvalo do roku 1992. Médii značně přetřásaný rozvod byl nepěkný, ale v posledních letech byl mezi nimi přátelský vztah. Ivana Donalda Trumpa nadšeně podporovala v roce 2016 během jeho prezidentské kampaně. „Je to mimořádná žena a vždycky bude,“ řekl o své exmanželce bývalý prezident.

Tagy:
hrob daně kritika hřbitov New Jersey Donald Trump golfové hřiště Ivana Trumpová neúcta