Lidé v Praze demonstrují za zachování stoletého javoru. Hlídají ho prakticky nonstop

Obyvatelé Prahy 1 bojují za záchranu stromu na Smetanově nábřeží. Stoletý javor má padnout k zemi kvůli plánu zpřístupnit průchod k Vltavě. Radnice argumentuje tím, že úpravami naopak zeleně přibude. A navíc se prý rekonstrukcí místo více přiblíží svému původnímu historickému vzhledu.

Jedná se o javor stříbrný, který na Smetanově nábřeží roste už 100 let, zažil tak druhou světovou válku či vpád spojeneckých vojsk. „Cítím to úplně jako vraždu, když se vyrývá křoví s počínajícími zelenými lístečky a vraždí se strom,“ uvedla obyvatelka Prahy 1, která se zúčastnila protestní demonstrace, která se konala ve čtvrtek.

„Tento strom si pamatuji, ještě když nebyl vzrostlý, bylo to před více než třiceti lety, kdy jsem chodila do Divadla Na zábradlí za totalitního režimu,“ svěřila se další protestující. „Myslím si, že nejdříve se má mluvit s občany a potom dělat nějaký projekt,“ podotkl další.

Protestující nechtěli pustit těžkou techniku, která má začít upravovat okolí, aby zajela přímo k javoru. Proto musela přijet městská policie, aby autům uvolnila cestu. Samotný strom zatím radnice pokácet nesmí. Mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo potvrdil, že Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) ve čtvrtek radnici doručila rozhodnutí, že strom není možné porazit do doby, než jej opustí hnízdící holub a jeho mláďata.

Svého plánu se ale vzdát nechce. Zatravněný plácek nedaleko tramvajové zastávky Karlovy lázně hodlá nechat odtěžit, vzniklé prostranství vydláždit a zpřístupnit průchod nábřežní zdi k Vltavě, tzv. čapadlo „Místo jednoho stromu, který, i kdyby se opečovával, tak by nejspíše nevydržel delší dobu, vznikne místo, kde budou nové vzrostlé stromy. My jsme připraveni tam vsadit strom, který bude téměř 15 metrů vysoký, bude to platan,“ popsal starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Jinak to vidí organizátor protestu. „Ta záchrana je samozřejmě možná, stačí si říci, že tento javor stojí za to, aby zůstal v centru města,“ řekl.

Mezi protestujícími vznikly takzvané javorové hlídky a lidé mohou stoletý strom hlídat nonstop. Střídají se a natáčejí, co všechno se s javorem děje. Petici proti kácení javoru už podle organizátorů protestu podepsalo bezmála dva a půl tisíce lidí. Pokud by ale strom přece měl padnout, muselo by to být v době vegetačního klidu, která končí posledním březnem.

Tagy: