Skiareálům se musíme omluvit. Zůstanou zavřené, nevíme, na jak dlouho

Skiareály

Tisková konference po mimořádném jednání vlády

Lanovky a vleky už nebudou moci vozit kromě lyžařů ani pěší. Využívat je budou smět jen složky integrovaného záchranného systému, rozhodla vláda. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) se zároveň skiareálům na tiskové konferenci omluvil, jelikož v nich vzbudili očekávání možného otevření.

„Skiareálům se musíme omluvit, protože je faktem, že jsme u nich vzbudili určitá očekávání. Bohužel se situace nevyvíjí dobře a to, co se zdálo jako diskutovatelné, bylo v průběhu týdne zřejmé, že nepůjde. Skiareály jsme nemohli pustit a nedokážeme jim říct, kdy se tak stane,“ řekl ministr průmyslu.

Havlíček v pondělí navrhoval vládě otevřít skiareály od pátku. Podmínkou by bylo dodržení opatření proti šíření koronaviru jako povinné rozestupy a respirátory třídy FFP2 ve frontách a na lanovkách. Návrh přísnějšího režimu bude podle Havlíčka spočívat v menším počtu přepravovaných lidí na lanovkách a zejména v systému kontrol a následků za nedodržování opatření v lyžařských střediscích.

Neúnosná situace

Zástupci provozovatelů lyžařských středisek, cestovního ruchu a sportu opakovaně vyzývali vládu k otevření sjezdovek. Jako hraniční termín uvedli právě pátek. Situace se podle nich stává neúnosnou. Skiareály mohly od 13. března loňského roku fungovat kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením jen týden, ztratily tak asi deset týdnů provozu. I přes slíbené kompenzace, které pomohou jen s částí nákladů, areály nutně potřebují začít fungovat, aby nezkrachovaly, řekl ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot.

Zahájení provozu v průběhu února už podle Knota nic nevyřeší, zimní sezona pro většinu areálů končí kolem 15. března. „Provozovatelé chtějí jasnou a podloženou odpověď, jakým nebezpečím je pro epidemiologickou situaci jedoucí lanovka a vlek. Pokud ji nedostanou, nelze se potom divit části provozovatelů, kteří hovoří o řízené a dlouhodobé likvidaci oboru nebo zvažují žaloby na způsobené škody,“ uvedly organizace cestovního ruchu v otevřeném dopise vládě zaslaném tento týden.

Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle AHS jednu až 1,2 miliardy korun. V ČR je podle Havlíčka 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 000 převážně místních obyvatel. Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem.

Tagy: