Lidé z východních zemí se těžko přizpůsobí našim hodnotám, říkají politici o migraci

Imigrace do Evropské unie v roce 2020 zeslábla.

Divoká karta (910)

Jak by Česko mělo naložit s uprchlíky z Afghánistánu a jak naložit s hrozící migrační krizí? Kandidáti do Poslanecké sněmovny a hosté pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS se na jednotném postupu neshodli. Zástupci Přísahy nebo hnutí ANO se ale shodli, že integrace lidí z východních zemí je v Česku opravdu složitá.

„Sám jsem pracoval v Kuvajtu a seznámil se s mentalitou jiných lidí. Byli tam i obyvatelé Indie, Filipín nebo Thajska. Každé etnikum má jinou vizi světa a nejsou s námi kompatibilní. Je to svět pod stejnou oblohou, ale s jinými ideály,“ řekl v pořadu Divoká karta kandidát hnutí ANO na Vysočině Zdeněk Faltus.

„Přísaha nepodporuje nelegální migraci. Kolegové z dohledu měli několik případů, kdy zatkli desítky běženců v kamionu. Nebyly to maminky s dětmi nebo starší lidé, ale mladí s iPhony v rukou. Lidé se těžko budou sžívat s evropskými hodnotami. Nepřijmou náš styl života a chtějí vytvářet autonomní oblasti,“ řekl kandidát Přísahy a bývalý celník Libor Žofka.

Podle členů vlády i pozice by se Česko mělo připravit na novou migrační vlnu. Důvodem je jak nejistý vývoj v Afghánistánu, tak i situace v Litvě, Lotyšsku a Polsku, které aktuálně čelí vysokým počtům běženců přicházejícím přes Bělorusko.

Co se týče evakuovaných spolupracovníků českého velvyslanectví v Kábulu, kteří se do Česka dostali po konci mise NATO a obsazení Afghánistánu hnutím Tálibán, požádalo o azyl či ochranu v Česku 152 ze 169 Afghánců. Ostatní mají podle ministerstva vnitra jinou formu pobytu.

Zástupce ANO: Piráti jsou vstřícní k migrantům

Podle člena hnutí STAN Jana Kuchaře by nikdo neměl mít problém s lidmi dovezenými z Afghánistánu kvůli ochraně jejich životů. „Když se jedná o migraci z nebezpečných zemí, tak je v pořádku, že pomáháme,“ vysvětlil. Koaliční partneři hnutí STAN Piráti jsou často terčem útoků ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO), který Piráty několikrát označil za „vítače migrantů“.

„Rétorika Babiše, který dříve chtěl migranty kvůli pracovní síle, mě zaráží. Nikdy nebylo řečeno, že Piráti jsou vítači,“ ohradil se Kuchař. Naopak Falus se svým šéfem souhlasil. „Podle vyjádření některých představitelů Pirátů se dá usoudit, že mají vstřícnější přístup s migrantům. Souhlasím s politikou hnutí, že musíme migranty přijímat velmi ostražitě,“ vzkázal.

S názorem, že s lidmi z východních zemí bude integrace složitější, nesouhlasil nezávislý kandidát za komunisty Jiří Kotáb. „My, muslimové, v Česku chceme žít v míru a chceme ukázat, že islám není nebezpečný,“ řekl Kotáb, který sám byl dříve členem protimigračního hnutí Úsvit, nedávno ale konvertoval k islámu.

Žofka následně svůj výrok ještě jednou vysvětlil. „Není to o náboženství, ale o jiném stylu života ve východních zemích,“ dodal.

Tagy:
migrace Afghánistán islám náboženství politika uprchlíci volby 2021 Divoká karta Libor Žofka Zdeněk Faltus Jiří Kotáb Jan Kuchař