Předlice: Lidé žijí v garážích mezi odpadky, výkaly a štěnicemi. Město jim nabídlo pomoc

Většinu garáží vlastní město, několik posledních soukromí majitelé.

Lidé žijí v garážích

Kromě odpadků, štěnic a výkalů našli úředníci v pondělí při kontrole sociálně vyloučené lokality Předlice v Ústí nad Labem mladou dívku s mužem, kteří společně přežívají ve staré garáži. Město jim nabídlo pomoc při hledání nového bydlení. „Je to všechno na bázi dobrovolnosti,“ uvedla vedoucí odboru sociální péče Ústí nad Labem Lenka Jaremová. Rozsáhlé kontroly v Předlicích probíhají už od minulého roku a policie momentálně připravuje velké drogové zátahy.

Úřednice ve špinavé garáži narazily na staršího muže se sedmnáctiletou dívkou. Ta jim tvrdila, že je u něj pouze na návštěvě. „Až bude garáž převedena na katastru nemovitostí a bude naším majetkem, tohle už se nebude dít,“ informoval náměstek primátora Ústí nad Labem Michal Mohr ve vysílání CNN Prima NEWS a uvedl, že většinu z nich vlastní město, několik posledních soukromí majitelé.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická smrt oslavence Michala. Ubodal ho 17letý cizinec, nepohodli se kvůli dívce

V Předlicích muž s dívkou nejsou jediní, kdo pobývá v rozbořených garážích. Jejich obyvatelé se budou muset odstěhovat. Jaremová potvrdila, že jim město může pomoct najít nové bydlení. „Pokud budou chtít pomoc, přijdou. Pokud ne, děj se vůle boží,“ řekla.

Velký problém představují také drogy, které se zde prodávají. „My se na tyto lokality ve vztahu k drogové problematice zaměřujeme schválně. Podnikáme tady různé akce, samozřejmě utajené,“ doplnil vedoucí policie Ústí nad Labem Jiří Holeček v relaci.

Místo nesplňuje ani základní hygienické podmínky. „Dost často tu máme švábovitý hmyz, potom štěnice. Většinou nám přijde hlášení ze základních škol, že třeba děti přijdou do školy a vypadne jim z aktovky švábovitý hmyz, “ popsala Jindřiška Pospíšilová z Protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje a dodala, že kromě štěnic řešili podobnou situaci i s potkany.

Město se snaží nicméně lokalitu zlepšovat, o ulici dál nedávno koupilo 44 bytů plných nájemníků za 70 milionů korun od teplického developera. Kdo se nebude chovat slušně, tomu by úřad nájemní smlouvu neměl prodloužit.

Kontroly ve vyloučené lokalitě Předlice začaly probíhat po požáru v roce 2023, který si vyžádal čtyři oběti. Lidé si v otřesných bytových podmínkách podomácku přitápějí, a tak kdykoli hrozí, že v nich může začít nekontrolovaně hořet.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Agresivní manévr na dálnici u Poděbrad. Řidič cisterny nebezpečně blokoval auta, ukazuje video

Tagy: