Zničené domy i děti v garážích. Co odhalily kontroly v Předlicích měsíc po tragédii?

Tragický požár v Předlicích, při kterém zemřeli 4 lidé – dva dospělí a dvě děti – vyvolal vlnu kontrol od zástupců města i dalších institucí. Úředníky zajímalo, jestli domy v sociálně vyloučené lokalitě splňují protipožární normy.

Uplynul už měsíc od doby, kdy v zahradním domku v Předlicích uhořeli dva dospělí a jejich dvě malé děti. Kriminalisté pracují i s verzí, že za požárem mohla stát technická závada na elektroinstalaci. Otřesné bytové podmínky jsou v místě téměř na každém kroku.

Několik rodin žije v Předlicích i v rozbořených garážích a jsou s nimi i malé děti. „Stav je zoufalý, víme to a musí se to změnit. Začneme tlačit na majitele, aby objekty dali do stavu, který bude odpovídat všem normám. A pokud ne, tak budu vyzývat odbory, aby je sankcionovaly,“ uvedl pro CNN Prima NEWS radní pro sociálně vyloučené lokality Michal Mohr (SPD).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těžký úděl pozůstalých po uhořelé rodině. Pečují o dceru na vozíku, s pohřby má pomoci sbírka

„Je tam hodně černých skládek, některé domy jsou v dezolátním stavu, chybí popisná čísla, bohužel v nevyhovujících podmínkách žijí i děti,“ doplnil mluvčí ústeckých strážníků Jan Novotný.

Například Juryj se nastěhoval do Předlic před dvaceti lety. Cítí se tam prý mnohem bezpečněji než na Ukrajině, odkud pochází. Zdevastované domy i garáže mu ale vadí. „Bydlí tu feťáci, berou perník a trávu. Pálí dřevo a načerno berou elektriku. Nesnášíme je. Normální lidi mají žít normálně v bytech,“ popsal situaci.

„Za mě se to tady hodně zlepšilo. Garáže jsou samostatná kapitola. Byla v nich maminka s dítětem, která byla údajně na návštěvě. Budeme to samozřejmě kontrolovat. Pokud nechtějí, tak pomoc nepřijde, pokud chtějí, tak jsme připraveni,“ uzavřela vedoucí odboru sociálních služeb Lenka Jaremová.

Lidé si v domech podomácku přitápějí, a tak kdykoli hrozí, že v nich může začít nekontrolovaně hořet.

Tagy: