Lidem se „zneplatnilo“ očkování v Tečce. Chyba zkomplikovala dovolenou i návštěvu akcí

V aplikaci Tečka zdánlivě přestaly platit certifikáty o dokončeném očkování.

Přestalo mi platit očkování, hlásili během uplynulého víkendu lidé na sociálních sítích. V mobilní aplikaci Tečka jim totiž „zčervenal“ certifikát o dokončené vakcinaci, mnohým se tak náhle zkomplikovala cesta na dovolenou či oběd v restauraci. Ještě dopoledne stačilo ručně aktualizovat nastavení přímo v aplikaci, aby se chyba opravila. Po úpravách na straně státu už ale Tečka ukazuje chybové hlášky. Tým Chytré karantény prosí veřejnost o trpělivost a pracuje na nápravě.

Náhlé „zneplatnění“ dokončeného očkování vylekalo zástup lidí, kteří o víkendu zamířili za zábavou či se zrovna balili na dovolenou. Certifikát se jim i s QR kódem přesunul do záložky neplatných certifikátů, kde se nacházejí i prošlé PCR či antigenní testy. Mnozí se tak začali pídit po tom, zda s novými vládními opatřeními nepřehlédli nějaké nové restrikce.

Celé řadě lidí se proto zničehonic výrazně zkomplikovaly plány. Někteří se zrovna chystali na veřejnou akci, kde se bez kontroly covidového pasu počínaje pondělkem neobešli, jiní se zrovna balili na dovolenou či byli dávno na cestě do zahraničí.

„Když jsem se měla prokázat na letišti, prostě jsem měla neplatný certifikát v Tečce, i když jsem byla očkovaná oběma dávkami. Nakonec jsem stáhla covid pass přímo z e-mailu a fungoval, tudíž jsem se do letadla nakonec dostala. Až později jsem zjistila, že stačilo aktualizovat parametry, ale dost mě to vyděsilo,“ řekla redakci CNN Prima NEWS Andrea Jedličková, která mířila s rodinou do Španělska.

Drobnou chybu v Tečce šlo ještě dopoledne opravit svépomocí. Hned po přihlášení do aplikace se v dolní polovině obrazovky nacházela žlutá patička s informací, že se vyhodnocení platnosti certifikátů řídí podle pravidel České republiky. Po kliknutí do této části se objevila možnost „Aktualizovat parametry“, přes kterou se dokončené očkování vrátilo zpět do „zelených“ certifikátů.

Postup k opravě redakci potvrdila i Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která zajišťuje vývoj a provoz aplikace. Tečka ve valné většině případů aktualizuje parametry automaticky, zde bylo u některých případů nutné sáhnout po ručním řešení.

Odpoledne už ale byla situace jiná a mnohým lidem nejenže nefungoval certifikát o dokončeném očkování, ale nemohli už chybu ani vlastnoručně opravit – tlačítko pro aktualizaci parametrů přestalo fungovat. Na to reagoval účet Chytré karantény na Twitteru, který zmínil problémy se servery a poprosil veřejnost o trpělivost.

„V souvislosti se změnami stále řešíme výkonnostní problémy serverové platformy, které mají vliv na aktualizaci platnosti certifikátů. Prosíme o trpělivost! Až to vyřešíme, bude stačit v aplikaci Tečka jen aktualizovat parametry,“ uvedl v příspěvku. Podle některých zdravotnických pracovníků vypadl i Informační systém infekční nemoci (ISIN), do něhož se zadávají i provedená očkování.

Přestože certifikát o dokončené vakcinaci svítí v Tečce červeně, podle Chytré karantény stále platné. „Pokud je ukážete třeba v zahraničí, tak nemusíte mít obavy z toho, že by nebyly validní,“ tvrdí v příspěvku.

Za všech okolností tak není od věci si stáhnout digitální certifikát do mobilu (například ve formátu PDF) či si ho poslat na e-mail, aby byl vždy po ruce na případné kontroly. Až se Tečka znovu opraví, všechny QR kódy – včetně těch neplatných – půjde klasicky zobrazit po rozkliknutí možnosti pod jménem daného uživatele.

Aktuálně Tečka prochází úpravami, aby skrze ni bylo možné prokazovat kontraindikaci k očkování proti nemoci COVID-19. Na základě kontraindikace zapsané lékařem bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha možné hradit až pět PCR testů za měsíc a prokázat se ve službách a na dalších místech, kde jsou covidové certifikáty vyžadovány. Kdy na tuto aktualizaci přesně dojde, není zatím jasné, v průběhu týdne má ale vyjít nová verze aplikace.

Tagy: