PŘEHLEDNĚ: Obchody, MHD, práce. Kam neočkovaní lidé od pondělí stále mohou?

Lidé v obchodě

Od pondělí platí nová protikoronavirová opatření, která značně ztíží život neočkovaným v Česku. K návštěvě restaurací a některých dalších provozoven jim už nebudou stačit ani antigenní nebo PCR testy. Dostanou se tak prakticky jen na místa, která souvisí se základními potřebami. Podívejte se, kam neočkovaní i nadále mohou.

Nová série vládních pravidel přitvrdí proti nevakcinovaným lidem v Česku. Omezeny jsou především služby, na které není nahlíženo jako na nezbytné. Existují ale různé výjimky, takže i neočkovaní se mohou stále dostat do obchodů a na další místa.

Lidé budou moci bez nutnosti vakcinace i nadále chodit do malých, ale i velkých obchodů. Nehrozí, že by si nemohli zajít nakoupit potraviny a nebudou tak odkázáni pouze na doručovací služby. Bez nutnosti očkování ale mohou zákazníci i nadále navštěvovat i obchody, které neprodávají potraviny.

Stejně tak mohou neočkovaní stále do prostředků hromadné dopravy, což například v Německu bez negativního testu možné nebude.

Neočkovaní lidé budou také moci chodit do zaměstnání nebo školy, budou se ale muset testovat. Podniky mohou použít antigenní testy, včetně samotestovacích sad. Pokud se zaměstnanec testovat odmítne, musí nosit respirátor po celou pracovní dobu, dodržovat rozestupy, oddělené stravování a omezit styk s ostatními. Odmítnutí se testovat musí navíc zaměstnavatel nahlásit příslušné krajské hygienické stanici.

Hotely jen pod podmínkou

Ačkoliv hotely spadají mezi místa, kde se budou moci ubytovat pouze lidé po prokázání očkování nebo prodělání nemoci, nakonec je budou moci využít i nevakcinovaní. Je to však pouze na výjimku. Daný člověk musí prokázat, že je na služební cestě, případně cestě k lékaři, nebo že je jeho pobyt spojený s nutnou péčí o rodinného příslušníka. Potřebný k ubytování je za těchto podmínek negativní PCR test.

V restauracích neočkovaní sice nově nesmí konzumovat, ale můžou si zde aspoň vyzvednout jídlo s sebou. To se týká i tzv. food courtů v obchodních centrech.

Neočkovaní lidé budou i nadále moci za lékařem a dostanou se do nemocnice. Na vyšetření mohou s antigenním testem, ale musí být proveden zdravotnickým pracovníkem. „Nechali jsme v tomto případě antigenní testy z důvodu, že může nastat urgentní situace, kdy je klient v terminálním stadiu či po autonehodě. Jeho příbuzní pak mohou čekat až dva dny na výsledek testu,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Na pohřby nebo svatby budou moci neočkovaní v případě, že počet osob nepřesáhne 30.

S PCR testem na studentské koleje i do věznice

Očkování nebude ani nadále nutné pro studenty ubytované na kolejích. I u nich platí, že se mohou prokázat jak PCR, tak antigenním testem. Prvně zmíněný test nemůže být starší více než 72 hodin, antigenní pak jen 24 hodin.

Lidé, kteří se nenechají naočkovat, se budou moci dostat i na návštěvu za svými blízkými, kteří jsou ve výkonu trestu. Pro vstup do věznic však bude podmínkou negativní PCR test, antigenní zde nepostačí.

Výjimku z nutnosti prokazovat se plně zakončeným očkováním pak budou mít různé skupiny lidí. Jde o ty, kteří jsou již „rozočkovaní“, tedy že v sobě mají první dávku vakcíny, dále mladí lidé od 12 do 18 let a také osoby, které se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou. Všechny tyto skupiny mají mít i nadále proplácené testy.

Neočkovaní nesmí do restaurací ani za kulturou

Nejnovější opatření začala platit od půlnoci z neděle na pondělí. Lidé se do restaurací, kadeřnictví, hotelů a dalších služeb dostanou jen při prokázání očkování, respektive potvrzení o prodělání nemoci v uplynulých 180 dnech.

Lidé bez vakcíny a nesplňující žádnou ze zmíněných výjimek se nedostanou ani na sportoviště, tedy například do fitness center a bazénů, či na různé kulturní akce. Průkaz o očkování nebo prodělání nemoci bude nově vyžadován i v lyžařských areálech.

Tagy: