Kubáček: Lidovci zamrzli, čeká je řízené předání moci. Nežli Čunka si raději zvolí konec

Tisková konference KDU-ČSL. Na snímku zleva: Marian Jurečka, Marek Výborný

360° (23)

Největším problémem KDU-ČSL je její zamrzlost, prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Strana v jeho očích dlouhodobě fungovala jako „servisní organizace vlády“, a navíc jí nepomohla ani pozice „druhého katana“ celého kabinetu předsedy Mariana Jurečky. V partaji prý dojde k řízenému předání vedení strany. Pokud by se ale lídrem měl stát kontroverzní senátor Jiří Čunek, lidovci podle politologa „raději stranu rozpustí“.

Tlak na stranu je podle politologa obrovský. „Nejspíše však dojde k řízenému předání vedení strany. Jsem přesvědčen, že předseda Jurečka už ani tolik nehraje o sebe, jako spíš o to, zda ho zastoupí někdo jemu blízký, či zcela protilehlý,“ řekl v pořadu 360°.

K TÉMATU: Zdechovský: KDU-ČSL potřebuje restart a nové tváře. Kritika Svobody? Jen hází písek do soukolí

Situaci u lidovců prý komplikuje i jejich dlouhodobý nepříznivý volební potenciál dvou až tří procent. „Každý, kdo se bude ucházet o křeslo šéfa, bude pod náporem, s jakými tématy se hodlá vyprofilovat a jak sebevědomě se chce ozvat. Mimo personální nesrovnalosti považuji za největší problém strany to, že je zamrzlá a že dlouhodobě fungovala jako servisní organizace vlády,“ vyjmenoval Kubáček.

Vládnímu subjektu rovněž neprospěla Jurečkova veřejná role. „Vedle Zbyňka Stanjury, který lidovou optikou všemožně zvedal daně, byl totiž druhým katanem, který ořezával finance nejpřísněji. K jeho tématu osekávání důchodů se nikdo příliš nepřihlašoval,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS.

V případě špatného výsledku v nejbližších evropských volbách by se mohla podle komentátora Thomase Kulidakise snést zloba právě na Jurečkovu hlavu. „I v kruzích lidovců doufají ve zlepšení ekonomické prosperity, které by mohlo přinést lepší bilanci. Zatím se tedy samozvané svědomí vlády v očích voličů projevuje dost černě,“ konstatoval.

Na seznamu možných Jurečkových nástupců se podle Kubáčka nachází třeba současný ministr zemědělství Marek Výborný, jihomoravský hejtman Grolich či staronový předseda Pavel Bělobrádek. „Ač mezi nimi není žádný favorit, jednu jistotu přeci jen máme. Lidovci rozhodně na post předsedy nevpustí senátora Čunka, který je známý po celé zemi. Než aby ho poslali do popředí, to raději rozpustí stranu,“ dodal politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Komentátoři: Lidovce znervózňují padající preference. Odvolat Jurečku by bylo amatérské

Tagy: