Zdechovský: KDU-ČSL potřebuje restart a nové tváře. Kritika Svobody? Jen hází písek do soukolí

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a bývalý předseda lidovců a diplomat Cyril Svoboda

KDU-ČSL musí projít restartem, aby byla znovu uvěřitelná, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS zástupce této strany v europarlamentu Tomáš Zdechovský. K obnově by měly prý dopomoct především nové tváře, které přinesou novou strategii. Slova bývalého předsedy lidovců Cyrila Svobody o klinické smrti partaje nechávají zákonodárce chladným. „Nevím, jestli chce dát dobrou radu, nebo hází písek do soukolí,“ pronesl Zdechovský s tím, že si od diplomata drží distanc, připomněl i osobní negativní zkušenost.

V nelehké situaci lidovců je podle europoslance nezbytné si společně sednout, dát si před sebe bílý papír a zvážit všechna pro a proti. „Na rozdíl od hnutí ANO, kde si vládu předává 50 lidí, jsme demokratická strana. Máme velké množství členů a více než stoletou historii,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Spekulovat o možné náhradě Mariana Jurečky na postu předsedy je podle něj předčasné.

K TÉMATU: Zdechovský: Naše ministerstva nám nesvědčí. Výběr byl ukvapený, Jurečka měl vést zemědělství

„Musíme něco udělat, aby strana byla znovu uvěřitelná. Je tedy čas na restart, k němuž jsou nezbytné nové tváře. Právě to považuji za základ současné diskuze,“ je přesvědčen.

Nová krev by měla především přinést neotřelou strategii, kam se subjekt bude ubírat, a to minimálně na dva roky. „Možností je v tomto ohledu více. Buď půjdeme vlastní cestou a budeme promovat vlastní značku, nebo budeme fungovat v rámci koalice Spolu,“ shrnul Zdechovský.

Svobodova nevraživost ke koalici

O směřování strany se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil i její bývalý předseda Cyril Svoboda, podle kterého si strana prochází „klinickou smrtí“. „Je důležité, aby se vrátila zpět ke svému tradičnímu voliči, a to není mladý liberální člověk, nýbrž osoba vyššího věku, zejména důchodci,“ nechal se slyšet exministr zahraničí.

Taková tvrzení si Zdechovský dle svých slov nepřipouští příliš k tělu, Svoboda prý nikdy koalici Spolu nefandil. „V době, kdy vznikala, byl poradcem Andreje Babiše (ANO),“ pronesl a dodal jednu osobní nevraživou vzpomínku.

„V interní skupině zveřejnil informace o ochraně mě a mé rodiny, které získal od tehdejšího policejního prezidenta. Od té doby si od jeho osoby raději držím distanc,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostrá přestřelka Fialy a Babiše: Spílali si do drzých miliardářů a akademiků z jiné galaxie

Tagy: