Zdechovský: Naše ministerstva nám nesvědčí. Výběr byl ukvapený, Jurečka měl vést zemědělství

Ministr práce Marian Jurečka, Ministr zemědělství Marek Výborný, Ministr životního prostředí Petr Hladík a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek

Lukáš Valeš o náladách uvnitř KDU-ČSL

Jako lidovci můžeme vinit sami sebe, že jsme získali ministerstva, která nám nesvědčí. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Tomáš Zdechovský. Podle něj by bylo lepší, kdyby ministr práce Marin Jurečka spravoval resort zemědělství a současný ministr zemědělství Marek Výborný vedl resort školství. Zdechovský se rovněž rozpovídal o náladách uvnitř KDU-ČSL.

Lidovci mají v kabinetu na starost tři ministerstva – konkrétně resort práce, zemědělství a životního prostředí. Podle Zdechovského byl tento výběr, který vládní strana učinila během vyjednávání v roce 2021, ukvapený.

„Můžeme vinit i sami sebe, že jsme si v uvozovkách nechali dát portfolia, která nejsou silná a nesvědčí nám. Ministerstvo práce bylo vždy průserové. Jít tam ze zemědělství (Marian Jurečka byl ministrem zemědělství v letech 2014 až 2017, pozn. red.) bez předchozí zkušenosti? Nemyslím si, že to byl dobrý nápad. Markovi Výbornému by zase daleko víc slušelo ministerstvo školství než zemědělství,“ řekl Zdechovský pro CNN Prima NEWS s tím, že by byl daleko spokojenější, kdyby Jurečka vedl resort zemědělství a Výborný resort školství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Jurečku se zlobím hodně, přiznal Zdechovský. Ve vedení KDU-ČSL by si přál výrazné změny

Lidovecký europoslanec také nijak neskrývá svou rozhořčenost v souvislosti s večírkovou kauzou šéfa KDU-ČSL na resortu práce. „Na Mariana Jurečku se zlobím hodně. Zlobím se i na jeho okolí. Největší zlost mám právě na lidi kolem něj, jelikož jeho tým v tu chvíli nezareagoval, nebyl dostatečně kompetentní a důsledný. Selhal až neskutečným způsobem. Kdyby se to stalo mně, tak se s těmi lidmi rozloučím,“ sdělil Zdechovský redakci CNN Prima NEWS.

Sám připustil, že uvnitř KDU-ČSL panuje obrovská naštvanost: „Není zde čas na omluvy a ani to nebudu čímkoliv omlouvat. Místo toho, abychom se bavili, kam se posunout, řešíme tyto vnitřní kauzy.“

Jurečka se stal terčem kritiky poté, co se ve veřejném prostoru začaly objevovat okolnosti vánočního večírku na jeho resortu. Akce proběhla ve stejný den jako tragická událost na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde mladý střelec zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Večírek pokračoval ještě dlouhé hodiny poté, co se informace o tragédii objevily v médiích. Jurečka se k incidentu vyjádřil až po dvou týdnech, přičemž měnil své výpovědi, mlžil a v některých ohledech očividně nemluvil pravdu.

Začátkem ledna se kvůli kauze sešlo širší vedení KDU-ČSL, které Jurečku podrželo. O špatné náladě uvnitř strany však nemluví jenom Zdechovský. Například českobudějovická KDU-ČSL před časem požádala o nejrychlejší možné svolání celostátního sjezdu, aby mohl být zvolen nový předseda.

VIDEO: Jurečka měl odstoupit z postu šéfa KDU-ČSL, řekl Jiří Čunek

Řádný termín sjezdu lidovců je v současnosti plánován na letošní říjen. Zdechovský v rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiznal, že by si přál výraznou změnu v předsednictvu. „Minule jsem nekandidoval, abychom vedení více otevřeli novým lidem. Naopak došlo k tomu, že se tam někteří jaksi zabetonovali,“ uvedl. Sám nevyloučil kandidaturu na předsedu či místopředsedu KDU-ČSL.

Ve veřejném prostoru už se mluví o hypotetických kandidátech, kteří by mohli Jurečku ve vedení strany nahradit. Na tento seznam patří například jihomoravský hejtman Jan Grolich, místopředseda Sněmovny Jan Bartošek či ministr životního prostředí Petr Hladík.

Celý rozhovor s Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL) naleznete pod tímto odkazem. Europoslanec se kromě jiného rozpovídal o večírkové kauze šéfa lidovců Mariana Jurečky i o současných náladách uvnitř KDU-ČSL.

Tagy:
Marian Jurečka politika KDU-ČSL Tomáš Zdechovský Jan Bartošek vláda Marek Výborný Jan Grolich Petr Hladík Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky