Lídři Spolu podepsali dohodu o kandidatuře do parlamentních voleb. Chceme je vyhrát, řekl Fiala

Lídři stran koalice Spolu při podpisu memoranda o společné kandidatuře do parlamentních voleb v roce 2025 (28. 10. 2024)

Koalice SPOLU pokračuje

Nadcházející sněmovní volby chceme vyhrát, uvedl v pondělí premiér a předseda ODS Petr Fiala při příležitosti podepsání dohody o společné kandidatuře koalice Spolu do parlamentních voleb v roce 2025. Podle Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) se koaliční strany postavily čelem všem nečekaným výzvám, kterým země za poslední roky čelila. Koalici Spolu tvoří KDU-ČSL, TOP 09 a ODS.

„Chceme sestavit středopravicovou vládu, která dokončí reformy a modernizaci země,“ uvedl po podpisu memoranda Fiala. Strany se v něm shodly na dokončení reforem v „ekonomické, zdravotní, sociální a obranné oblasti“ a také na modernizaci školství, posílení role ČR v NATO a zajištění „odpovídající životní úrovně“ pro občany Česka.

ČTĚTE DÁLE: Piráti nepodpoří rozpočet. Je to Potěmkinova vesnice, tvrdí a žádají jeho přepracování

Podobnou vizi nastínila i Pekarová Adamová. „Teď nesmíme zastavit, ještě je před námi spousta rozdělané práce,“ řekla předsedkyně Sněmovny. Podle ní má koalice Spolu vůli bojovat za hodnoty z doby vzniku Československé republiky, řekla s poukazem na pondělní státní svátek. Vyžaduje to aktivní přístup občanů a zodpovědných politiků, dodala. Dosavadní kroky nynějšího kabinetu podle ní ukázaly, že vládě jde nejen o přítomnost, ale také o budoucnost.

„Čelíme soupeřům, kteří jsou připravení lhát, říkat nesmysly a působit na nejnižší lidské vášně,“ myslí si Fiala. „Jsme schopní v tomto souboji zvítězit,“ zdůraznil. Vláda levice, populistů a radikálních sil po příštích volbách by podle něj pro Česko znamenala největší nebezpečí od revoluce v listopadu 1989. Česká republika je podle Fialy na vzestupu, nynější vláda podle něj dokázala zemi provést četnými krizemi.

Program chce koalice Spolu představit v únoru, pak budou pokračovat kroky k sestavení a schválení kandidátek. „Jsme připraveni přísliby a program, s kterým už dnes vládneme, skutečně naplňovat i následující čtyři roky,“ sdělil předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Koalice Spolu podle něj ukazuje schopnost politiků se domluvit a spolupracovat, což voliči oceňují.

Poslední sněmovní volby v říjnu 2021 koalice Spolu vyhrála o 0,67 procentního bodu před hnutím ANO, což byl nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování dolní parlamentní komory. Vládní koalici později Spolu uzavřelo se STAN a Piráty, kteří z vlády odešli před měsícem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vždy je z toho bramboračka, popsal debatu o platech politiků Lipavský. Vondráček mluvil o nulové účasti

Tagy: