Náročné profese jste neviděli ani z rychlíku, říká Nerudová. Reforma musí mít smysl, míní Jakob

Jan Jakob a Danuše Nerudová v Partii na CNN Prima NEWS

Nerudová a Jakob o reformě penzí

Europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) se v pořadu Partie na CNN Prima NEWS ostře pustila do návrhu omezení dřívějších penzí pro náročné profese. „To je učebnicový příklad, jak se nemá dělat politika. Řekněte zdravotním sestrám, že nespadají pod náročné profese,“ řekla přítomnému Janu Jakobovi, předsedovi poslaneckého klubu TOP 09, který zmíněný návrh podal. „Moje maminka byla zdravotní sestra, vím, co to obnáší,“ oponoval Jakob dotčeně.

Projednávání důchodové reformy ve Sněmovně se blíží do finále. Ke kritice opozice se přidal i rozkol v koalici. Vládní strany se nedokážou dohodnout na návrhu omezení dřívějších penzí pro náročné profese. Redukci dříve definovaných náročných profesí navrhli Jan Jakob (TOP 09) s Markem Bendou (ODS).

ČTĚTE TAKÉ: SPD jsou extremisti, rýpl si Dvořák. Lžete, obul se do něj Radim Fiala

A od ekonomky Danuše Nerudové (STAN) se za to v nedělním pořadu Partie na CNN Prima NEWS dočkali velmi silné kritiky.

„Velmi dlouho se pracovalo na tom, aby se náročné profese vymezily. Existují k tomu objektivní ukazatele náročnosti daného povolání – ať už je to fyzická námaha, teplo, prašnost, zima. Na základě toho bylo objektivně zhodnoceno, že lidé ve čtvrté a třetí kategorii nemohou pracovat tak dlouho, až do 67 let věku,“ tvrdila. „Jinými slovy – vy říkáte, že brusič nebo slévač nemá náročné povolání. Přitom tvrdit, že tihle lidé nemají být zahrnuti, je naprosté chucpe. Byl jste se vůbec někdy podívat, jak pracuje brusič? V jakém provozu dělá, jak trpí, jaká je tam prašnost?“

Návrh Jakoba s Bendou doslova označila za učebnicové rozvrtávání.

„Vy jste náročné profese neviděli ani z rychlíku,“ zlobila se. „Řekněte zdravotní sestře, která obrací ležící pacienty, že nemá náročné povolání. Že může pracovat až do 67 let.“

„Moje maminka byla zdravotní sestrou. Takže vím, co to obnáší,“ namítl Jakob. „Důchodová reforma musí dávat smysl. Už v příštím roce bude více než třetina výdajů státního rozpočtu určena na důchody. V roce 2050 by už bylo saldo důchodového účtu zhruba 500 miliard korun,“ upozornil.

Změny systému proto podle něj musí být vyvážené. „Měly by obsahovat jednak nižší tempo nárůstu věku odchodu do důchodu, jeho zastropování, a zároveň tento náš pozměňovací návrh, aby se zúžil okruh lidí, kteří mají nárok na nekrácený předčasný důchod,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Babiš s StB nespolupracoval, uvedlo slovenské vnitro. Putin nebyl agent KGB, glosoval Kalousek

Tagy: