Limuzína se Schwarzenbergem dorazila na Orlík. V Lucerně se uskutečnila akce Karel žije dál

Pohřební vůz přivezl rakev s ostatky Karla Schwarzenberga do orlického zámeckého parku, kde by měly být uloženy do rodinné hrobky. V prostorách pražské Lucerny začala před čtvrtou hodinou odpolední akce Karel žije dál, jež má být oslavou života význačného diplomata. Poslední rozloučení s příslušníkem jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů v katedrále svatého Víta začalo v poledne a skončilo krátce po druhé odpoledne za doprovodu koledy Narodil se Kristus Pán. Odchází velká osobnost moderních dějin a mně blízký člověk, uvedl na závěr své řeči prezident Petr Pavel. V lavicích chrámu zasedli čelní představitelé zahraniční i české politiky.

Obřadu se v katedrále na Pražském hradě účastnili z bezpečnostních a kapacitních důvodů vedle rodiny jen pozvaní hosté. Mezi nimi byli diplomaté, politici a přední příslušníci evropské šlechty. Rozloučit se s významnou osobností dorazil kromě českého prezidenta Petra Pavla a slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové i bývalý prezident Miloš Zeman. Mezi zahraničními delegacemi se objevila i polská v čele s expremiérem Jarosławem Kaczyńskym.

Katolický obřad na Hradě mohli v sobotu zájemci sledovat na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí. Přímý přenos z pohřbu vysílaly také všechny hlavní tuzemské televize, včetně stanic Prima a CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Schwarzenbergovy složité vztahy se ženami. Manželka ho podvedla, milenka se chtěla zabít

V prostorách pražské Lucerny následně začala před čtvrtou hodinou odpolední akce k uctění památky Schwarzenberga s názvem Karel žije dál. Nabídla koncert, výstavu i filmové projekce. „Punková pocta“ navazuje na smuteční obřad v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Netradiční rozloučení s politikem připravili přátelé a bývalý tým Schwarzenbergovy prezidentské kampaně. Vycházejí z kampaňových motivů od výtvarníka Davida Černého, který se inspiroval sloganem Punk's Not Dead.

Mši v katedrále celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner, své kázání pronesl i kněz Tomáš Halík. Obřad se konal se státními poctami. Veřejnost měla možnost uctít památku zesnulého knížete v kostele Panny Marie pod řetězem na pražské Malé Straně, a to až do pátečního večera. Rakev se Schwarzenbergovými ostatky zahalená do modro-bílé schwarzenberské vlajky byla vystavena od středy. Poklonit se politikovi, který zemřel ve Vídni 12. listopadu, přišly do kostela řádu Maltézských rytířů tisíce lidí.

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem se konalo v předvečer jeho šestaosmdesátých narozenin. Vláda souhlasila s tím, že ceremoniál v katedrále, která má zhruba tisíc míst k sezení, doprovodí státní pocty. Podle bývalého hradního ceremoniáře Jindřicha Forejta je znakem pohřbu se státními poctami například přítomnost státní vlajky a účast vojáků. Poprvé se tak podle Forejta stalo při pohřbu bývalého ministra spravedlnosti a ombudsmana Otakara Motejla v roce 2010.

Tagy: