Hádka ve studiu. SPD jsou extremisti, rýpl si Dvořák. Lžete, obul se do něj Radim Fiala

Martin Dvořák a Radim Fiala

Hádka Martina Dvořáka a Radima Fialy

Máme naprosto jasno v tom, že bychom nešli do vlády s komunisty, extremisty a ani s hnutím ANO. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Jako extremisty vnímá SPD. Proti tomu se ostře ohradil místopředseda tohoto hnutí a poslanec Radim Fiala. „Není to žádná pravda, lžete. Soud řekl, že SPD není extremistická ani populistická strana,“ prohlásil.

Spor začal ve chvíli, kdy se Martin Dvořák rozpovídal o subjektech, se kterými Starostové odmítají spolupráci na celostátní úrovni. „Máme naprosto jasno v tom, že bychom nešli do vlády s komunisty, extremisty a ani s hnutím ANO. To pro nás nejsou potenciální partneři, nad nimiž bychom byli vůbec ochotni uvažovat,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S ODS do vlády nikdy nepůjdeme, tvrdí Babiš. O koalici s komunisty mlží

Na dotaz, koho považuje za extremisty, Dvořák reagoval následovně: „SPD, račte prominout.“ Zmíněná omluva byla mířena na ve studiu sedícího Radima Fialu. Ministr pro evropské záležitosti rovněž sdělil, že SPD lze podle rozhodnutí soudu označit za „parlamentní fašistické hnutí“.

Toto prohlášení Radima Fialu nepotěšilo. „Není to žádná pravda, lžete. Soud řekl, že SPD není extremistická ani populistická strana. Máme na to rozsudek, kdy jsme žalovali ministerstvo vnitra, které vede váš spolustraník pan Rakušan. Soud říká, že i vás (Starosty) je možno označovat jako fašistickou stranu, protože má každý právo na svůj názor,“ řekl místopředseda SPD.

Podobný spor v poslední době vedli také místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) se šéfem SPD Tomiem Okamurou. Ten lidoveckého politika během květnového jednání dolní komory Parlamentu označil za „novodobého Hitlera“. Bartošek se poté obrátil na sněmovní mandátový a imunitní výbor. Ten rozhodl, že má Okamura za svůj výrok zaplatit pokutu ve výši 20 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: ANO dominuje a STAN vysává Piráty. Do Sněmovny by proklouzla i KSČM, ukázal průzkum

Tagy: