Lipavský bude mít servisní roli, míní politolog. Kdo další patří mezi slabé ministry?

Jan Lipavský

Lipavský bude servisní politik, hodnotí politolog Jelínek

Petr Fiala (ODS) musel prezidentovi slíbit, že bude mít on, jako premiér, hlavní slovo. I proto ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) bude plnit spíše servisní funkci, shrnul pozici nového šéfa české diplomacie v pořadu Nový den politolog Lukáš Jelínek. Vláda s důvěrou má však i další slabé články, které budou muset prokázat své schopnosti a trochu se „otrkat“.

„Fiala musel prezidentovi Zemanovi slíbit, že hlavní slovo bude mít premiér. Role ministra zahraničí bude spíše servisní. Hlavním hráčem bude Petr Fiala. Na to jsme zvyklí z vlády Andreje Babiše,“ zhodnotil politolog Jelínek v pořadu Nový den.

Reagoval tím na váhání prezidenta Miloše Zemana, který nejprve odmítl Lipavského jmenovat. Nakonec však ustoupil a nová vláda bude i s bývalým poslancem a členem zahraničního výboru. Lipavský ale není jedinou postavou nového kabinetu, kolem které se vznáší otazníky.

Podle politologa Jelínka nic nevíme například o Jozefu Síkelovi (za STAN), který přichází z bankovního prostředí. Může být proto nevyzpytatelný. „Slabší ministryní může být i Helena Langšádlová (TOP 09), ministryně pro vědu a výzkum. Nevěnovala se tomu,“ vyjmenoval politolog, který má blízko k ČSSD.

Ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se sice o životní prostředí zajímala, ale pouze na úrovni Jihomoravského kraje. „Nevíme, zda bude lokální zkušenost stačit na celostátní politiku,“ hodnotil Jelínek.

Piráti jsou nejslabší

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun je podle něj zase advokát, který se věnuje autorskému právu, avšak práce s akademiky je něco jiného. „I on se bude muset sžít a otrkat,“ komentoval politolog.

Nejen kvůli Lipavskému a Šalomounovi budou Piráti vnímání jako nejslabší část vlády. „Mají pouhé čtyři poslance. Kdyby se rozhodli odejít, tak se to na vládě nepozná. Navíc u Pirátů zasedá on-line forum, což může vyvolávat nestabilitu u koaličních partnerů,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Záleží proto na předsedovi Ivanu Bartošovi, aby turbulentní atmosféru Piráti ustáli. „Ve vládě mají ideové rozpory – jsou progresivnější, více, než třeba ODS. To bude vytvářet řadu konfliktních situací,“ dodal Jelínek.

Prezident Miloš Zeman jmenuje nový kabinet Petra Fialy (ODS) v pátek v 11 hodin dopoledne na zámku v Lánech. Složený bude z pěti stran, kromě ODS v něm zasedne KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti. Nová vláda Petra Fialy (ODS) poprvé vystoupí před novináři ve 13:45, následovat bude uvedení prvních ministrů do úřadu. Vše můžete sledovat i v on-line článku, který pro vás aktualizujeme.

Tagy: