Lipavský je velmi nekompetentní kandidát, míní Okamura. Ústupek Zemana ho překvapil

Tomio Okamura z SPD

Okamura o jmenování nové vlády

Šéf SPD Tomio Okamura je hluboce nespokojen s tím, že se pirátský exposlanec Jan Lipavský nakonec stane ministrem zahraničí. Prezident Miloš Zeman totiž ustoupil ze svého původního prohlášení a vládu premiéra Petra Fialy (ODS) jmenuje tak, jak mu byl návrh předložen. Podle Okamury je Lipavský nekompetentním kandidátem a funkci šéfa diplomacie nebude zvládat.

Miloš Zeman nakonec vetovat jméno Jana Lipavského nebude. V pátek jmenuje celou vládu v takovém složení, jak byla navržena. Informaci potvrdil na tiskové konferenci Petr Fiala a na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Proč Zeman nakonec budoucí vládní pětikoalici ustoupil, rozebíral ve vysílání CNN Prima NEWS Tomio Okamura.

„V současné situaci se Miloš Zeman rozhodl nevyvolat ústavní krizi, přestože Petr Fiala navrhl nekompetentního pirátského kandidáta. Není to o tom, kdo vyhrál a kdo prohrál. Nejspíš došlo mezi nimi k nějaké dohodě, co může být jejím obsahem, je otázkou,“ řekl šéf SPD.

Prezident minulý týden řekl, že Lipavského jako šéfa české diplomacie nechce. Podle Zemana nemá někdejší pirátský poslanec dostatečnou kvalifikaci. Prezidentovi vadí také Lipavského postoj k Izraeli a visegrádské čtyřce.

Fiala následně oznámil, že pokud Zeman nejmenuje všechny ministry, které navrhl, přistoupí ke kompetenční žalobě. Rozhodoval by tak Ústavní soud. Nic takového ale po ústupku prezidenta nebude nutné. Okamuru samotného překvapilo, jak rychle mezi Zemanem a Fialou došlo k vzájemnému konsenzu.

„Takovou rychlost jednání jsem neočekával, protože Jan Lipavský je velmi nekompetentní kandidát. Já ho znám osobně. Úkoly pro ministra zahraničí jsou různé a zodpovědnost je obrovská. Jan Lipavský na to nestačí, nemá na to. Je potřeba být u jednání o Green Dealu, valí se na nás migrační krize a EU to podporuje,“ zmínil Okamura.

SPD se nepozdává ani Jurečka na resortu práce

Podle něj ale Lipavský není jediným nekompetentním kandidátem na člena nové vlády. Jako další příklad Okamura zmínil šéfa lidovců Mariana Jurečku, který se má stát ministrem práce a sociálních věcí.

Okamura v tomto ohledu naznačil, že Jurečka musel resort práce zastoupit narychlo za poslankyně Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Olgu Richterovou (Piráti). Obě tyto političky totiž před volbami o ministerstvo práce jevily zájem, nakonec ale skončily ve vedení Sněmovny.

Odlišný postoj než Okamura zaujali k pondělnímu jednání Fialy s prezidentem členové hnutí ANO. „Jsem velice rád, že prezident Zeman a premiér Fiala našli shodu,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) pro redakci CNN Prima NEWS. Sám ještě v neděli naznačoval, že by chtěl být mediátorem mezi Zemanem a Fialou, kdyby se spolu náhodou nedohodli.

„Je to to nejlepší, co jsme potřebovali slyšet. Bylo potřeba politické řešení a diskuse mezi hlavními aktéry, to se podařilo a je to pro Česko dobrá zpráva,“ zmínila ve vysílání CNN Prima NEWS dosluhující ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Prezident jmenuje vládu Petra Fialy v pátek 17. prosince v 11 hodin dopoledne. Jediným z ministrů, kterého v pátek Zeman nejmenuje, bude kandidát na resort zemědělství Zdeněk Nekula za KDU-ČSL. Důvodem je, že Nekula je v izolaci kvůli covidové nákaze. Zeman tak dočasně pověří vedením ministerstva zemědělství Mariana Jurečku. Nový kabinet by měl žádat Sněmovnu o důvěru 12. ledna.

Tagy: