Lipavský o Babišově kritice: Vyvolalo to ve mně absurdní dojem. Nejde o reality show

Má cesta do Izraele nebyla reality show. Kritika ve mně vyvolala absurdní dojem. Na mimořádném briefingu to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Reagoval tak na úterní tvrzení šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že je prý neschopným ministrem a že vláda v případě evakuace českých občanů z Izraele selhává. Lipavský přitom do židovského státu, který v sobotu napadli teroristé z hnutí Hamás, přiletěl již v úterý večer. Domů se šéf diplomacie vrátil vládním speciálem i společně s 34 evakuovanými českými občany.

Krátce předtím, než Lipavský dorazil do Izraele, se český kabinet stal předmětem ostré kritiky z řad opozice. „Je naprosté selhání Fialovy vlády, že není schopna postarat se o občany České republiky a zajistit jejich repatriaci. Premiér Fiala se na to vykašlal, všechno nechal na neschopném pirátském ministrovi Lipavském, který svou laxností ohrožuje bezpečnost našich občanů,“ nebral si servítky Andrej Babiš na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Festival lásky utopený v krvi. Jak probíhal největší masakr v Izraeli a co útoku předcházelo

V té době ještě kvůli bezpečnosti platilo informační embargo na českou diplomatickou cestu do Izraele. „Neměl jsem čas sledovat jednání Poslanecké sněmovny, ale různé titulky (obsahující kritiku, pozn. red.) ke mně pronikly. Řekl bych, že u všech členů naší delegace to vyvolalo absurdní dojem, když jsme problém tou dobou řešili v Izraeli. Z bezpečnostních důvodů jsme to dali ven až v době, kdy se všechna jednání povedla. Ono totiž nejde o reality show, potřebovali jsme to dotáhnout do konce,“ hájil se Lipavský během briefingu.

Stal se přitom prvním zahraničním státníkem, který po brutálních teroristických útocích do Izraele odcestoval, což představitelé Tel Avivu náležitě ocenili. Domů se Lipavský vrátil ve středu nad ránem. Další desítky Čechů se stále nacházejí na území židovského státu a snaží se dostat domů. Ministerstvo zahraničí, které v systému Drozd eviduje 181 Čechů v Izraeli, zvažuje další repatriační lety.

„Barbarský útok teroristů mě šokoval. Izraelskému ministru Kohenovi jsem sdělil, že Česko podporuje právo Izraele na sebeobranu. Je třeba říct, že Hamás nereprezentuje aspirace palestinskému lidu, nenabízí mu nic jiného než teror a krev. Vraždění a mučení civilistů do civilizovaného světa nepatří. Považoval jsem za důležité vyjádřit podporu Izraeli osobně,“ vysvětlil Lipavský okolnosti své cesty.

Člen Pirátů se vyjádřil také ke zmatečné komunikaci, kterou Evropská unie předvádí v případě diskuse o finanční podpoře Palestiny. „V Bruselu nastal trošku chaos ohledně této záležitosti. Je potřeba dodržovat humanitární a mezinárodní právo. Nechci komentovat konkrétní projekty a dodávky. Je ale naprosto zásadní – a to budeme prosazovat – aby tam nechodily prostředky, které by mohly být použity na teroristické aktivity,“ řekl jasně ministr.

Tagy:
letadlo válka Izrael Andrej Babiš opozice Piráti Česká pirátská strana Pásmo Gazy Palestina Hamás Jan Lipavský ANO 2011 Česko Gaza Ministerstvo zahraničních věcí České republiky