Lipavský v Austrálii jednal o kyberbezpečnosti i tasmánských čertech. Přivezl dresy Bohemians

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) pokračuje ve své asijsko-pacifické cestě v Austrálii. S místními představiteli jednal například o Číně, kyberbezpečnosti, ekonomických tématech, ale také třeba o předání zvířat do pražské zoo. Generálnímu guvernérovi coby dar přivezl dresy fotbalového klubu Bohemians 1905.

Lipavský do Austrálie mimo jiné přivezl dresy fotbalových Bohemians 1905 podepsané hráči. Důvodem je fakt, že klub je s Austrálií historicky spjat poté, co si pražský klub v roce 1927 odsud přivezl párek vzácných klokanů, od nichž vznikla jejich přezdívka – klokani z Vršovic. Koneckonců, australské národní zvíře v logu tradičního klubu od té doby dominuje.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský národ je uvězněný ve velkém žaláři, vzkázal Lipavský. Varuje před moskevskou nadvládou

To ostatně Lipavský neopomněl zmínit, když jeden z těchto dresů předal australskému generálnímu guvernérovi Davidu Hurleymu. „Bohemka klokana do znaku získala téměř před sto lety během turné právě v Austrálii, takže to byla určitá připomínka této historie,“ uvedl po setkání českým médiím šéf tuzemské diplomacie, přičemž ukazoval na logo Pražanů. Sám na oplátku dostal dres guvernérova oblíbeného týmu South Sydney Rabbitohs.

Ministr předání dresu dojednával právě se zmíněným fotbalovým klubem. „Bohemka byla oslovena Ministerstvem zahraničních věcí, aby se její dres stal oficiálním darem České republiky pro guvernéra Austrálie. Je nám ctí, že téměř po sto letech můžeme u protinožců opět reprezentovat naši zemi,“ uvedli na oficálním klubovém webu zástupci Bohemians 1905.

Lipavský s Hurleym jednal také třeba o bezpečnosti, investicích, ale i o potenciálním přírůstku do pražské zoologické zahrady. „Celá expozice australských zvířat by nemohla existovat bez velmi úzké spolupráce, ať už je to třeba otázka tasmánských čertů. Je potřeba se bavit o tom, abychom získali další exempláře,“ zmínil Lipavský.

Hlavním tématem Lipavského cesty po Asii a Pacifiku je kyberbezpečnost, o které v Austrálii jednal s tamní ministryní vnitra Clare O'Neilovou. Konkrétní agendu podle něj nelze veřejně publikovat. „Podstatné je, že jsme si potvrdili, že obě země mají zájem na spolupráci,“ komentoval Lipavský.

PODÍVEJTE SE: Ministr zahraničí Jan Lipavský k 2. výročí války na Ukrajině

S australskými politiky jednal také o Číně, která v regionu představuje největší hrozbu. „Hlavní zpráva, se kterou zde přicházím, je, že bezpečnost Evropy a Indo-Pacifiku jsou spojené nádoby. To, co se stane v Evropě, může mít vliv na to, jak to bude vypadat v Indo-Pacifiku. A mocenský vzestup Číny v tom hraje svoji roli,“ řekl dále ministr zahraničí.

Lipavský před Čínou varoval už v Indii, kde se zúčastnil fóra Raisina Dialogue.  „Musíme čelit realitě, v některých oblastech jsme až příliš závislí na Číně. Musíme činit kroky, aby naše pozice byla lepší. Řešením je diverzifikovat zdroje. Chceme vytvořit nové závislosti, hledáme dobré přátele,“ řekl na diskusním panelu český ministr zahraničí. O jeho slovech CNN Prima NEWS informovala už dříve.

Delegace Lipavského kromě Indie a Austrálie má v plánu navštívit také Japonsko.

Tagy: