Je to o bezpečnosti, hlupáci. Lipavský v Indii varoval před závislostí na Číně

Ministr zahraničí ČR Jan Lipavský a jeho indický protějšek Subrahmanjam Džajšankar.

Ministr zahraničí Jan Lipavský k 2. výročí války na Ukrajině

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) má za sebou svou první zastávku na cestě po Asii a Pacifiku. V Indii vystoupil na fóru Raisina Dialogue, kde varoval před přílišnou závislostí na Číně. Šéf české diplomacie dodal, že je na čase hledat dobré přátele, a připomněl slavný výrok z kampaně amerického prezidenta Billa Clintona.

„Musíme čelit realitě, v některých oblastech jsme až příliš závislí na Číně. Musíme činit kroky, aby naše pozice byla lepší. Řešením je diverzifikovat zdroje. Chceme vytvořit nové závislosti, hledáme dobré přátele,“ prohlásil Lipavský na diskusním panelu Raisina Dialogue v Indii.

Indie je podle jeho názoru zemí, kde by Česká republika mohla ještě více zintenzivnit svůj zájem. „Nejsem ale naivní, že by Indie mohla nahradit Čínu,“ pokračoval šéf tuzemské diplomacie.

ČTĚTE TAKÉ: Dva roky války OBRAZEM: Z velkolepých měst Ukrajiny zůstaly po ruských útocích jen trosky

Lipavský v této souvislosti připomněl slavný výrok z kampaně bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, jehož jedno z hesel během kampaně v roce 1992 znělo: „Je to o ekonomice, hlupáci". Ministr zahraničí zde výrok parafrázoval na aktuálnější „Je to o bezpečnosti, hlupáci“. Jeho slova, která daný panel zakončila, publikum ocenilo potleskem.

Indie má s Čínou delší dobu napjaté vztahy. Vláda premiéra Nárendry Módího se vydala na cestu diverzifikace kontraktů a akvizice zdrojů. Právě toto téma bylo na indickém summitu klíčovým bodem.

Lipavský si pochvaloval kvalitní vztahy s Indií. Připomněl, že premiér Petr Fiala (ODS) během nedávné návštěvy podepsal se svým protějškem Módím memorandum o vědecko-technické spolupráci.

Přiznal, že Indy nepřesvědčoval, aby snížili objem spolupráce s Ruskem, které už celé dva roky vede válku na Ukrajině. Zdůvodnil to tím, že Indové dobře znají evropskou, potažmo českou pozici ve věci konfliktu.

„Putinova imperiální agrese je obrovskou tragédií jak pro Ukrajinu, tak pro celou Evropu a vlastně i ruský národ,“ řekl Lipavský s tím, že Česko se Západem musí v podpoře Ukrajiny vytrvat. „Pokud je v Rusku diktátorský režim, nezbývá nám, než se mu postavit,“ dodal ministr v souvislosti s dvouletým výročím zahájení ruské invaze.

Slovenský ministr připomněl pandemii koronaviru

Závislost na jednom partnerovi zmínil také slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár, a to v případě  pandemie koronaviru. „Panovala hrozivá situace a naše země, Slovensko, objednala dodávku tolik potřebných roušek. Objednali jsme to pouze u jedné země, kterou ani nebudu jmenovat. Vše bylo zařízeno a najednou byla dodávka zastavena u hranic. Tamější vláda si uvědomila, že roušky sama potřebuje,“ řekl na summitu Blanár.

Dodal, že všechny státy se primárně starají hlavně samy o sebe. K tématu panelu – varovat před závislostí na Číně, uvedl: „Musíme si nejprve uvědomit, proč se to stalo“. Čína zásobuje svými výrobky ve velké míře celý svět, dodal slovenský ministr.

Připomněl také závislost mnohých zemí na Rusku v době před zahájením ruské invaze na Ukrajinu. „Byli jsme velmi závislí na Rusku v případě ropy, protože se s nimi obchodovalo snadno,“ zmínil Blanár.

„Pandemie je něco, co musí být řádně zanalyzováno. Musíme vzít v potaz také další případy u deriskingu, které se točí třeba okolo klimatické změny, přírodních katastrof či válečných krizí. Tyto aspekty rovněž ovlivňují světové zásobování,“ doplnil Blanár.

Tagy: