Ruský národ je uvězněný ve velkém žaláři, vzkázal Lipavský. Varuje před moskevskou nadvládou

Vladimir Putin na květnové přehlídce v Moskvě

Ministr zahraničí Jan Lipavský k 2. výročí války na Ukrajině

Ruská imperiální agrese je obrovskou tragédií pro všechny, včetně ruského národa. Je uvězněn ve velkém žaláři, řekl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) před novináři během své pracovní cesty v Indii. Ta zachovává v ukrajinsko-ruském konfliktu vlažný postoj a ani česká návštěva na tom nic nemění. Se svým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarem již český šéf diplomacie jednal. „Mé názory zná,“ dodal Lipavský na tiskovém briefingu. V následujících dnech zamíří rovněž do Austrálie či Japonska.

„Putinova imperiální agrese v Evropě je obrovskou tragédií jak pro Ukrajinu a celou Evropu, tak i pro ruský národ, který je uvězněn ve velkém žaláři. Musíme vytrvat, protože opravdu nechci, abychom museli znovu trpět pod moskevskou nadvládou. Čím dál tedy zastavíme ruskou agresi od Česka, tím jedině lépe,“ řekl před novináři Lipavský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dvořák se utrhl ze řetězu a otřásl koalicí. Starostové kolíkují hřiště, říká Lipavský o STAN

Zdůraznit, že musí vytrvat jak česká pomoc, tak podpora ze strany Západu. Bez dalších spojenců se podle něj nedá Kremlu a diktátorskému režimu Vladimira Putina efektivně bránit. „Nemůžeme to dělat sami,“ zopakoval šéf české diplomacie.

Na dotaz, jak se ke konfliktu staví Indie, uvedl, že se její pohled na válku v tuto chvíli nemění. „Můžeme to velmi jednoduše popsat jako neutrální přístup. Pan ministr nicméně mé názory zná. Viděli jsme se už pošesté nebo posedmé, máme poměrně častá setkávání. Asi nejdelší čas jsme strávili na bilaterální návštěvě, před rokem jsme zde měli večeři. Říkal jsem mu, že procházíme érou globální konfrontace, že jsme vzájemně propojeni,“ pokračoval ministr zahraničních věcí.

VIDEO: Lipavský v únoru promluvil také pro americkou CNN

„Indii se také nelíbí, že v Rudém moři povstalci ohrožují plynulost námořního provozu a obchodu. Stejně tak se to nelíbí Evropě a Česku, protože nás to rovněž zasahuje. Indie tyto citlivosti vnímá, nicméně její pozice je stále velmi suverénní,“ sdělil Lipavský na konto vlažného indického vnímání konfliktu na Ukrajině.

K iniciativě některých českých politiků, aby se po zesnulém ruském opozičníkovi pojmenovala ulice nebo vyhlídka, poznamenal, že to není úplně v gesci vlády. „To si musí rozhodnout v Praze, jak se mají jmenovat ulice či náměstí,“ odpověděl na dotaz reportéra CNN Prima NEWS.

Kromě Indie navštíví Lipavský a česká delegace také Austrálii, kam tuzemský ministr zahraničí zamíří poprvé po 20 letech. Stále se podle něj najdou společná témata, na kterých se mohou obě země podílet.

„Tím, že je Austrálie na druhé straně planety, některá témata pro spolupráci nepřicházejí úplně na řadu. V otázce kybernetiky, kde si můžete jednoduše vyměňovat informace – a útoky se také dějí globálně – je spolupráce zrovna v této oblasti je velmi živá,“ zdůvodnil návštěvu vzdáleného kontinentu.

Zahraniční cestu zakončí hlava české diplomacie v březnu, poslední zastávkou bude Japonsko. Tam loni zamířil také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), kde hlavním tématem byla rovněž kybernetická bezpečnost a technologická spolupráce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vedení státu by si nedovolilo posílat na Ukrajinu vybavení, které by mohlo scházet. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Na záznam se můžete podívat níže.

Tagy: