Lochman: Viník střelby je mrtvý, tak lidé hledají jiného. Selhal Rakušan, namítla Vildumetzová

Místopředseda STAN Ondřej Lochman a poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (25)

Pachatel střelby na filozofické fakultě je mrtvý. Je přirozené, že rodiny obětí dále hledají viníka, řekl v Partii Terezie Tománkové místopředseda hnutí STAN Ondřej Lochman. Postavil se na obranu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se slovy, že z jeho strany nedošlo k pochybení, takže rezignace není na pořadu dne. Stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) nicméně namítala, že šéf resortu selhal. Podle ní se na veřejnost nedostaly všechny informace, které by mohly odhalit, kde se při zásahu proti střelci stala chyba. „Komunikace operačního důstojníka se zaznamenává nahrávkou i písemně. Myslím, že ji musíme dostat,“ namítala opoziční poslankyně.

„Viník je mrtvý. Vnímám jako přirozené, že ti, kteří přišli o své blízké, dále hledají viníka. Ale pokud by měl ministr Vít Rakušan rezignovat, bylo by to v případě, že se věci nevěnuje, že policie nebyla připravena nebo že se o tom nekomunikuje. Ale nic z toho se neděje. Ministr není rozhodně zodpovědný za jednotlivé pohyby policistů, to není jeho role,“ postavil se na obranu šéfa resortu Lochman.

ČTĚTE TAKÉ: Nikdo se nemůže divit, že se na Řehku hněvám. O dronech se dozvídám z médií, řekla Černochová

Poznamenal, že případ vyšetřovaly Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a další útvary, které analyzovaly postup zasahujících policistů. A ti podle závěrů nespáchali žádný trestní čin. „Je to tragédie, ze které se musíme poučit a najít nástroje, jak minimalizovat další, která by se potenciálně mohla stát. To je naším hlavním cílem,“ doplnil místopředseda hnutí STAN na CNN Prima NEWS.

Stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová je ovšem přesvědčena, že Rakušan selhal především v komunikaci. „Tvrdil, že se žádná chyba nestala. Každý se ptá, proč bylo zkontrolováno pouze první a druhé patro. Přece tam byl nějaký operační důstojník, který to řídil a koordinoval s nadřízeným. Komunikace se zaznamenává nahrávkou i písemně. Myslím, že tuto komunikaci musíme dostat,“ zdůraznila poslankyně hnutí ANO.

Největší rozpor vidí v momentě, kdy vyšetřovatelé objevili v Houstouni zavražděného otce střelce. V tu chvíli podle ní už musela policie vědět, že hledají vraha a nebezpečného člověka. Proto ve svém usnesení na bezpečnostním výboru Vildumetzová požadovala záznam komunikace operačního důstojníka, nakonec to ale neprošlo hlasováním.

„Nikdo nesmí dostat žádné informace. Komunikace vůči rodinným příslušníkům a těm, které postihla tragická událost, je necitlivá a v určitých místech arogantní,“ rozzlobila se ve vysílání.

Při střelbě na fakultě v centru Prahy přišlo loni před Vánocemi o život 14 studentů a pedagogů. Krátce po útoku pachatel, který podle policie o pár dní dříve zavraždil muže a dvouměsíční dítě v Klánovickém lese na okraji Prahy a v den střelby také svého otce ve středočeské Hostouni, spáchal sebevraždu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Policisté zasahující na fakultě naplnili přísahu do písmene, zachránili řadu životů, řekl Vondrášek

Tagy:
policie Policie ČR vyšetřování střelba Vít Rakušan Partie pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Jana Mračková Vildumetzová Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Jana Vildumetzová filozofická fakulta střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy